vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Guvernul a anunțat creșterea salariului minim. Cresc veniturile în sistemul feroviar

Şeful Cancelariei primului ministru, Ionel Dancă, a prezentat marţi trei scenarii avute în vedere pentru creşterea salariului minim, iar principala propunere este majorarea cu 7,2%, din ianuarie 2020, de la 2.080 de lei la 2.230 de lei. În sistemul feroviar românesc, peste jumătate dintre angajați lucrează pe salariul minim pe economie.

creşterea salariului minim

“Scenariu 1 – Salariul minim brut pe ţară se majorează cu nivelul ratei inflaţiei ultimele date disponibile la nivelul lunii octombrie, respectiv 3,4%, la care se adaugă indicele de productivitate pentru anul 2018, pentru anul precedent, respectiv 3,7% ceea ce rezultă într-o majorare a salariului minim brut pe ţară cu 7,2% respectiv de la 2.080 de lei la 2230 de lei. La acest scenariu de bază se adaugă alte două scenarii, care includ un coeficient de corecţie”, a spus Dancă.

El a mai spus că, la scenariul doi, coeficientul de corecţie ţine de dinamica creşterii economice. “Scenariu doi – coeficientul de corecţie ţine de dinamica creşterii economice astfel încât atunci când se constată o diferenţă între creşterea economică prognozată pentru anul următor şi creşterea economică estimată pentru finalul anului în care se ia decizia mai mică sau mai mare de 0,5 puncte procentuale, coeficientul de corecţie este zero şi pentru ceea ce depăşeşte acest acest procent de 0 plus minus 0,5 puncte procentuale până la 1,5 puncte procentuale, coeficientul de corecţie este un coeficient negociat cu partenerii sociali, dar nu poate depăşi un punct procentual”, a explicat şeful Cancelariei primului ministru.

El a spus că cel de-al treilea scenariu ia în calcul nivelul dezechilibrelor de pe piaţa muncii. “Scenariul 3 ia în considerare nivelul de dezechilibrelor de pe piaţa muncii şi coeficientul de corecţie este calculat între rata şomajului efectiv şi rata naturala a şomajului, potrivit metodologiei europene. Şi în acest moment mecanismul este similar cu cel din scenariu doi, se aplică o corecţie acolo unde există o variaţie de peste 0,5 puncte procentuale”, a mai declarat Ionel Dancă.

Creșterea salariului minim va avea impact în sistemul feroviar

În momentul de față, mai mult de jumătate dintre ceferiști sunt retribuiți la nivelul salariului minim pe economie, potrivit sindicaliștilor feroviari.

“Ne trebuie o majorare salarială de 50% din salariul de bază, pentru că vrem respect pentru ceferişti. La ora actuală, jumatăte din ceferişti sunt la salariul minim brut pe economie, sunt calificaţi. Nu se poate să aibă salariul de necalificat şi cealaltă parte au salariile de bază brute până în salariul de necalificat din construcţii, de 3000 de lei. Este inadmisibil ca lucrătorii feroviari care, nu cu mult timp în urmă, aveau printre cele mai mari salarii, să ajungă acum la salarii de necalificaţi. Pentru aceasta, cerem o mărire de salariu care să ne aducă la nivelul salariului de bază al necalificaţilor din construcţii, cel puţin”, spune în primăvară Rodrigo Maxim, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR).

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole