vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

BREAKING Proiect de rectificare bugetară. Transporturile pierd peste un miliard de lei

Ministerul Finanțelor Publice a publicat marți dimineață proiectul de rectificare bugetară, prin care Transporturile pierd peste un miliard de lei. Deficitul bugetar ar putea urca la 4,3% în acest an, conform proiectului.

rectificare bugetară rectificarea bugetară

“Veniturile bugetului general consolidat se diminuează, pe sold, cu suma de 18,356 miliarde lei, din care 10,488 miliarde lei influențe ale veniturilor din economia internă și 7,868 miliarde lei influențe din venituri din fonduri externe nerambursabile”, se arată în nota de fundamentare.

Potrivit documentului, cheltuielile bugetului general consolidat se diminuează, pe sold, cu suma de 2,09 miliarde lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se majorează cu suma de 16,266 miliarde lei.

Cine pierde bani la această rectificare bugetară

Ministerul Transporturilor pierde 1.084,2 milioane de lei. Propunerea de diminuare a cheltuielilor bugetare a avut în vedere gradul de execuție a cheltuielilor, precum și necesarul estimat a se plăti până la finele anului.

S-au identificat economii în principal la proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (-1.300 milioane de lei la propunerea ministerului), transferuri către instituții publice, pentru întreținerea infrastructurii feroviare și întreținerea și dezvoltarea infrastructurii rutiere (-200 milioane de lei), proiectele de investiții finanțate din fonduri rambursabile (-57,4 milioane de lei), cheltuieli de personal (-1,0 milioane de lei), dobânzi (-2,6 milioane de lei) și rambursări de credite (-5,0 milioane de lei). S-au alocat fonduri pentru decontarea facilităților și gratuităților de care beneficiază diferite categorii sociale (185,4 milioane de lei) și pentru finalizarea proiectelor ISPA;

Mai pierd bani Ministerul Educației Naționale (-2.080,0 milioane de lei), Ministerul Afacerilor Interne (-1.187,8 milioane de lei), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (-1.065,9 milioane de lei), Ministerul Fondurilor Europene (-302,3 milioane de lei), Secretariatul General al Guvernului (-227,5 milioane de lei), și fostul Minister al Comunicațiilor și Societății Informaționale (-110,9 milioane de lei).

Cine câștigă la rectificarea bugetară

La rectificarea bugetară primesc bani în plus Ministerul Muncii și Justiției Sociale (+3.982,3 milioane de lei), Ministerul Sănătății (+2.898,9 milioane de lei), Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (+1.763,7 milioane de lei), Ministerul Finanțelor Publice (+388,3 milioane de lei), Ministerul pentru Mediu de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (+299,0 milioane de lei).

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole