vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Războiul peroanelor. Bucureștenii vor scăpa de cele provizorii de abia anul viitor

Primăria București va moderniza până la finele anului 8 peroane ale tramvaiului 41, restul de 14 de peroane urmând a fi executate în cursul anului viitor, spune Primăria după ce consilieri generali din partea opoziției au criticat noile peroane provizorii realizate de Primărie.

Doru Cireașă

sursa foto: Bogdan Păcurar

Un număr de 22 de peroane de tramvai de pe linia 41 vor fi modernizate şi se pot putea adapta la tramvaie cu lungime de 36 de metri, ce vor fi achiziţionate de Primăria Capitalei, potrivit unui comunicat transmis, joi, de PMB. Trebuie spus că lungimile celor două tipuri de tramvaie, prevăzute în ofertele depuse la Primărie la licitația de achiziție de tramvaie, sunt de 36 de metri (Astra România – CRRC China) și de 32 de metri (Durmazlar Turcia).
Potrivit comunicatului transmis joi de Primăria Bucureşti, prin Compania Municipală Străzi, Poduri şi Pasaje, se derulează în această perioadă un proiect care vizează modernizarea a 22 de peroane de tramvai de pe linia 41 şi adaptarea acestora la tramvaiele cu lungimi de 36 de metri, ce vor fi achiziţionate de Primăria Capitalei, potrivit Mediafax.

„Lucrările se realizează etapizat, astfel încât până la sfârşitul anului vor fi finalizate 8 peroane. Restul de 14 peroane vor fi modernizate în cursul anului 2020. Subliniem faptul că lucrările sunt executate în condiţii de siguranţă atât pentru călători cât şi pentru trafic, iar peroanele provizorii sunt realizate în conformitate cu avizul Comisiei Tehnice de Circulaţie a Municipiului Bucureşti. Precizăm că peroanele au un caracter provizoriu şi nu pun sub nicio formă în pericol viaţa sau integritatea vreunei persoane, acestea fiind semnalizate corespunzător şi realizate în condiţii de siguranţă pentru călători”, transmite PMB.
Modernizarea celor 22 de peroane are loc în perioada în care sunt executate lucrări multiple de infrastructură pe linia 41, iar în zonă viteza este restricţionată la 30 km/oră pe porţiunile din apropierea staţiilor.

Un proiect vechi din 2018

Proiectul modernizării peroanelor a fost aprobat în luna octombrie a anului 2018. „Modernizarea peroanelor pe traseul liniei 41 se face în contextul în care actualele peroane prezintă anumite deficienţe. (…) Lucrarea constă în modernizarea unui număr de 22 de peroane pe traseul liniei de tramvai 41, durata estimată de realizare a investiţiei fiind de circa 8 luni, din care 6 luni durata de execuţie. Valoarea totală a investiţiei este de 6.960 mii lei (6,9 milioane lei – n.r)”, se arăta în raportul de specialitate al proiectului care a fost aprobat în şedinţa CGMB din 18 octombrie 2018.
Precizările Primăriei vin după ce călători ai liniei 41 și politicieni din opoziție au criticat peroanele provizorii realizate, din punct de vedere al pericolului reprezentat de acestea.
„STB (…)dă comunicat ca urmare a faptului că eu am spus că acele peroane improvizate pun viața călătorilor cu tramvaiul 41 în pericol (…) subliniez faptul că sunteți iresponsabili și voi și comisia aceea tehnică”, spune într-o postare pe un site de socializare Ciprian Ciucu, consilier general din partea PNL.
Anterior, PMB a remis un comunicat de presă în care spunea: „Peroanele provizorii de pe linia tramvaiului 41 sunt realizate în conformitate cu avizul Comisiei Tehnice de Circulaţie a Capitalei şi nu pun sub nicio formă în pericol viaţa sau integritatea vreunei persoane (…) peroanele au un caracter provizoriu şi nu pun sub nicio formă în pericol viaţa sau integritatea vreunei persoane (…) Modernizarea celor 22 de peroane are loc chiar în perioada în care sunt executate lucrări multiple de infrastructură pe linia 41, iar şoferii care circulă pe carosabilul adiacent rutei cunosc acest lucru, fiind frecvent atenţionaţi cu indicatoare şi semne pe traseu şi având viteza de circulaţie restricţionată la 30 km/oră pe porţiunile din apropierea staţiilor”, se arată în comunicat.

Consilierul municipal PNL Ciprian Ciucu a distribuit pe Facebook postarea unui bucureştean care critica faptul că dalele din beton folosite pentru refugiul temporar ar fi instabile şi “înguste de cam 80 cm, fără nicio balustradă de protecţie”. “Peron improvizat pe linia tramvaiului 41. Iresponsabilitate de la un capăt la altul. STB, sub Firea, se joacă cu vieţile oamenilor. Au ‘amenajat’ aceste ‘peroane’ pentru a le ‘moderniza’ pe cele vechi. Cele vechi sunt din beton armat. S-au pus cu picamerul pe ele. Nu e clar de ce este nevoie să le distrugă complet pe cele vechi şi nu puteau găsi nişte soluţii prin care să le modernizeze fără a le distruge complet. Sunt convins, după ce am văzut acelaşi lucru în staţia Crângaşi, că cele noi nu vor avea alte dimensiuni decât cele vechi. Între timp, administraţia Firea pune vieţile călătorilor în pericol”, a scris consilierul municipal PNL pe Facebook.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole