vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

FOTO. Premierul Orban, în galeria vizitelor de lucru la metroul din Drumul Taberei

Timp de doi ani de la deschiderea Magistralei 5 bucureștenii vor utiliza trenuri vechi ale Metrorex pentru a se deplasa. Aceasta deoarece primele rame de metrou vor sosi la doi ani de la semnarea contractului de livrare, în condițiile în care încă nu a fost desemnat câștigătorul. Magistrala 5, secțiunea până în Eroilor, va fi deschisă în iunie 2020, au promis vineri premierul Ludovic Orban și ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Doru Cireașă

Ministrul a prezentat stadiul celor trei contracte în curs de care depinde incheierea lucrărilor: “Avem contractul pe structură, 95% finalizat, dar, început în 2011, avea termen 2014. Avem contractul pe finisaje, început în 2015, avea termen 2017, astăzi este 73% finalizat. Şi avem contractul pe automatizări, proiectul tehnic este depus, are termen şase săptămâni din momentul finalizătii părţii de structură, şase săptămâni, în 15 aprilie. Constructorul, antreprenorul pe structură mi-a spus foarte clar: finalizăm şi predăm către firma care se ocupă de automatizări. Cei care se ocupă de automatizări au şase săptămâni să predea obiectivul. Am întrebat care este relaţia între stadiul fizic şi stadiul financiar. Relaţia este impecabilă. Atât timp cât relaţia este impecabilă şi noi ne achităm de aceste obligaţii nu văd niciun motiv de ce nu ne-am încadra în aceste termene realiste asumate sub semnătură. Am spus de la începutul preluării mandatului. Toţi directorii de companii care vin la ministru şi propun termene, şi le asumă prin semnătură. Semnătura lor este echivalentă cu semnătura pe actul de dimisie dacă acest lucru nu se întâmplă. Am încredere în doamna Miclăuş (directorul Metrorex n.r.) şi în conducerea Metrorex că acest obiectiv se va finaliza în iunie 2020”, a spus ministrul.

Ministrul Bode a precizat că prima ramă nouă va fi livrată la 24 de luni de la semnarea contractului. Metrorex analizează în prezent ofertele primite. Cu toate acestea, a dat asigurări, Lucian Bode,  „există trenuri asigurate, din ce deține azi Metrorex”, a spus el.

Ministrul a mai spus că Metrorex are mai are de plătit 63 de milioane de lei companiei Astaldi, care se ocupă de lucrările la Magistrala 5. “Acest litigiu nu are nicio legătură cu ritmicitatea şi cu progresul fizic. Noi mai avem, conform unei decizii definitive şi irevocabile a instanţei, de achitat 63 de milioane de lei. Îi vom achita, iar proiectul trebuie să meargă înainte. Aţi auzit care este relaţia între stadiul fizic şi cel financiar: impecabilă”, a declarat acesta. Prezent lângă ministru, șeful Astaldi România, italianul Luca Canino, a încuviințat cu o mișcare a capului.

“Conform celor discutate cu conducerea Metrorex, directorii companiilor care au contracte cu metroul pentru finalizarea acestui obiectiv de investiţii, practic metroul poate fi dat în folosinţă anul viitor, aproximativ în luna iunie. Astea sunt angajamentele care sunt luate de constructori. Am convingerea, în momentul de faţă, că constructorii au toate condiţiile pentru a finaliza lucrările în termenele care au fost convenite, atât condiţiile procedurale, cât şi condiţiile contractuale şi financiare pentru a putea finaliza la termen”, a declarat premierul Ludovic Orban.

“Din staţiile de metrou, mai sunt patru staţii care trebuie finalizate, au existat probleme de diferite naturi la staţia Parcul Drumul Taberei unde au fost necesare lucrări de deviere, unde am înţeles că a existat o întârziere din cauza imposibilităţii de a avea acces la Parcul Drumul Taberei care era în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene. De asemenea mai e o problemă tehnică legată de coborârea nivelului pânzei de apă freatică între staţiile Parcul Drumul Taberei şi Drumul Taberei. De asemenea, trebuie finalizate lucrările la staţiile Eroilor şi Academia Militară, unde sunt necesare şi lucrări de altă natură”, a explicat Orban.

Potrivit celor doi oficiali români, fostul director general al Metrorex l-ar fi informat pe fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, că nu e posibilă definitivarea lucrărilor la metrou până la finele anului însă acesta i-ar fi impus să susțină public că circulația trenurilor va porni pe Magistrala 5 până la finele acestui an.

Sosirea celor doi membri a Cabinetului in inspecție a adus în trepidație muncitorii de pe șantierul stației Râul Domnei, de unde a inceput deplasarea. Vineri dimineața, cu câteva minute înaine de sosirea oficialilor, muncitorii căutau în zonă magazine cu echipamente de protecție a muncii de unde să își cumpere căști. „Urmează să vină și Inspecția Muncii care de altfel nu vine de loc sau vine foarte rar”, explica unul dintre muncitorii aflați în căutarea unui magazin care să vândă și căști de protecție.

 

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole