miercuri, septembrie 18, 2024
spot_img

GALERIE FOTO Ministrul Lucian Bode a mers cu metroul, la aniversarea a 40 de ani de transport subteran în București

Foști și actuali directori, sindicaliști, ambasadorul Japoniei și câțiva trecători curioși – în total peste 100 de oameni – s-au strâns marți după amiază la stația Străulești de pe Magistrala 4 pentru a aniversa 40 de ani de metrou în București. Cu acest prilej, ministrul Transporturilor, Lucian Bode a mers cu metroul, pentru prima oară de la preluarea mandatului.

Adrian Bărbulescu

La ora stabilită, pe peronul stației Străulești ziariștii îl așteptau ciopor pe ministru, cu camerele, aparatele de fotografiat și reportofoanele pregătite. Tot acolo aștepta sosirea trenului și directorul general al Metrorex, Mariana Miclăuș.

Apare și rama de metrou produsă în anii 80 la Întreprinderea de Vagoane Arad (acum Astra Vagoane Călători), dintr-un vagon iese Lucian Bode iar în urma sa sindicaliștii, în frunte cu liderul USLM, Ion Rădoi. După pozele de rigoare și strângerea de mână cu Mariana Miclăuș, ministrul urcă un nivel, acolo unde era programat să aibă loc evenimentul festiv, trecând printr-o expoziție cu echipamente de la începuturile metroului, organizată special cu acest prilej.

Ministrul vrea ca și alte orașe să dezvolte transportul subteran

Lucian Bode și-a început speech-ul cu un citat din Schopenhauer: ”Primii 40 de ani din viață ne dau textul, următorii – comentariul”. Apoi, a continuat evocând momentul de acum 40 de ani când Bucureștiul devenea al 60-lea oraș din lume cu rețea de transport subteran și când toată lumea aștepta cu sufletul la gură să afle când va ajunge metroul și în vartierele lor.

După 1990, ritmul de extindere a rețelei de metrou a scăzut, a spus Bode, care a adăugat că totuși s-au mai deschis stații noi și a avansat din nou termenul de jumătatea anului viitor pentru punerea în funcțiune a Magistralei 5, din Drumul Taberei. De asemenea, el a menționat că se află în pregătire Magistrala 6, dar și extinderea Magistralei 5, de la Eroilor până în Pantelimon.

Alocuțiunea ministrului s-a încheiat cu dorința exprimată de acesta ca atunci când Bucureștiul va sărbători 50 de ani de metrou, acest tip de transport să fie dezvoltat și în alte orașe din România. ”Clujul a făcut deja pași importanți în acest sens”, a precizat el.

Directorul general a făcut practică la metrou împreună cu liderul sindical

La rândul său, Mariana Miclăuș a amintit că este gata studiul de fezabilitate pentru prelungirea Magistralei 4 de la Gara de Nord până la Gara Progresul, document realizat grație unui grant elvețian în valoare de 8,5 milioane de franci. ”Vrem ca și acest proiect să fie finanțat din fonduri europene”, a precizat ea.

Ieșind din nota pur tehnică de până atunci, actualul director general al Metrorex și-a amintit apoi că s-a angajat la metrou în 1981, cu repartiție de la Liceul de Metrou numărul 25, și că ulterior și-a definitivat și studiile universitare. Lucru contrazis, într-o notă glumeață, de liderul Unitatea – Sindicatul Liber Metrou, Ion Rădoi. ”O dau în fapt. Doamna director nu a venit în 1981 la metrou. În septembrie 1979, împreună cu doamna director am început practica la metrou și l-am avut ca șef de secție pe Virgil Daschievici” (ulterior ajuns director general al Metrorex), a spus râzând liderul sindical.

Schimbând registrul, Ion Rădoi i-a criticat pe italienii de la Astaldi pentru întârzierea  lucrărilor la metroul din Drumul Taberei. ”În loc să-și ceară scuze că n-au terminat metroul în 2015, câștigă 100 milioane de euro din banii românilor”, a spus liderul sindical, făcând referire la procesul câștigat de Astaldi împotriva statului român.

Lucian Bode a mers cu metroul. ”E prima călătorie în mandatul de ministru”

Acestea fiind spuse, s-a trecut la momentul festiv, în care administrația Metrorex a dat diplome, iar sindicatul le-a înmânat plachete aniversare Marianei Miclăuș, lui Lucian Bode și ambasadorului Japoniei la București, Excelența Sa Hitoshi Noda.

La final, după ce a vizitat expoziția din interiorul stației Străulești, ministrul Lucian Bode a fost întrebat de jurnaliști dacă este pentru prima oară când merge cu metroul. ”E prima călătorie în mandatul de ministru”, a răspuns el.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole