joi, septembrie 19, 2024
spot_img

BREAKING Ministerul Transporturilor a emis o nouă autorizație de construcție pentru calea ferată de Otopeni

În timp ce premierul Ludovic Orban vizita șantierele de reconstrucție a stadioanelor pentru Euro 2020, Ministerul Transporturilor a emis o nouă autorizație de construcție pentru calea ferată de Otopeni. Documentul permite continuarea lucrărilor la conexiunea feroviară, însă nu și pe terenurile care se află în litigiu.

Adrian Bărbulescu

calea ferată de Otopeni calea ferată de aeroport
În fața terminalului Sosiri se lucrează intens

Toată lumea s-a întrebat luni, atunci când Ludovic Orban a vizitat obiectivele de investiții pentru Campionatul European de Fotbal de anul viitor, de ce premierul nu s-a dus și la Otopeni, pentru a vedea cum se derulează lucrările la conexiunea feroviară a Bucureștiului cu Aeroportul Henri Coandă.

Ei bine, în vreme ce primul ministru își punea casca de protecție pe șantierele de la stadioanele Ghencea, Giulești și Arcul de Triumf, Ministerul Transporturilor emitea o nouă autorizație de construcție pentru ca lucrările la racordul de cale ferată să poată continua. ”Se autorizează executarea lucrărilor de construire pentru: <Etapa a II-a – Viaduct C.F. km 16+100 – km 18+520 – fundaţie şi elevaţie culee, fundaţii şi elevaţii pile, terasamente, consolidări, podeţ C.F. km 17+248> din cadrul obiectivului de investiţie <Modernizarea liniei de cale ferată Bucureşti Nord Aeroportul Intemaţional Henri Coandă Bucure.şti – Faza I: Racord C.F. la Terminalul T1, Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti>”, se arată în document.

Calea ferată de Otopeni așteaptă decizia instanței

Tot aici se precizează că lucrările autorizate se vor executa doar pe terenurile aflate în domeniut public al statului, in administrarea Ministerului Transporturilor, prin Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA, în conformitate cu prevederile H.G. nr.558/2019 privind aprobarea amplasamentului şi a declanşării procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere aflat pe amptasamentut lucrării de utititate publică de interes naţional. ”Nu vor fi începute şi executate lucrările aflate pe imobilele cu nr. cadastrale (…), respectiv pilele (P5 + P11), (P22 ÷ P24) până la solutionarea definitivă a litigiilor”, se precizează în autorizația de construcție.

calea ferată de otopeni

Premierul era la curent cu faptul că în Palatul CFR se pregătește emiterea unui astfel de document, dovadă în acest sens fiind declarațiile făcute luni dimineață pe șantierele stadioanelor. „În afara stadioanelor, mai avem angajamente care sunt legate de finalizarea Aeroportului Băneasa, calea ferată care în momenutl de față se confruntă cu un posibil blocaj datorat (cauzat – n.red.) unei acțiuni în instanță care a fost făcută de două persoane fizice, sperăm să o deblocăm. Chiar în cursul acestei dimineți am vorbit cu ministrul Transporturilor și i-am solicitat să se implice în soluționarea atât a proiectului aeroportului, cât și în găsirea unei soluții care să ne permită finalizarea lucrărilor la caela ferată. Acum, constructorul nu se poate plânge că nu are front de lucru, cu excepția acelei suprafețe care este disputată și asupra căreia instanța va trebui să se pronunțe. Oricum, nu pot să îmi imaginez o decizie care să nu permită efectuarea lucrărilor”, a spus Orban.

Curtea de Apel București a dispus recent suspendarea lucrărilor la calea ferată, după ce a admis cererile în acest sens făcute de o persoană fizică, proprietara unei case lângă care urmează să fie amplasat un pilon, și de patronul unui hotel. Și omul de afaceri Ion Țiriac a cerut suspendarea lucrărilor, însă solicitarea sa a fost respinsă de Curtea de Apel București. Cu toate acestea, el beneficiază de admiterea cererilor menționate mai sus, pentru că lucrările s-au oprit.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole