vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Reacția lui Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Călători Arad, după licitația dubioasă pentru tramvaie

Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Călători Arad, a reacționat joi la licitația dubioasă pentru tramvaie din București, asupra căreia planează suspiciuni că ar fi fost ”măsluită” pentru a câștiga turcii de la Durmazlar. El spune că nu a mai auzit până acum ca cineva să își secretizeze toată oferta.

Adrian Bărbulescu

dubioasă pentru tramvaie

”Suntem familiarizați cu acest termen, dar este prima dată când ne întâlnim cu o secretizare totală a ofertei. Nu am mai auzit așa ceva. (…) Și noi am secretizat o parte din ofertă. Dar doar cele care țin de dreptul de proprietate intelectuală (…)”, a explicat Blidar.

Referindu-se la punctele în care Astra Vagoane Călători crede că turcii nu respectă caietul de sarcini, proprietarul firmei din Arad dă exemple privind lungimea tramvaielor, lățimea acestora și a numărului de uși. ”Informațiile pe care noi am vrut să le obținem sunt publice. De exemplu, se cere ca tramvaiele vor fi din gama 36 de metri. În catalogul firmei turcești se arată că fabrică trei tipuri de tramvai, niciunul nu se încadrează în această lungime. De asemenea, se cere ca tramvaiul să aibă cinci uși duble, cu lățimea de 1300 mm. Câte uși duble are tramvaiul turcesc pentru că noi știm că nu poate avea acest număr de uși? Poate au avut soluții legale și corecte și atunci ne vedem de treabă. Dar până atunci, noi bănuim că tramvaiele lor nu corespund prevederilor din caietul de sarcini”, a declarat Blidar pentru Libertatea.

Omul de afaceri spune că nu înțelege nervozitatea celor din Primărie și refuzul de a îi pune la dispoziție anumite documente care nu pot fi secretizate.”Nu trebuiau calificați din punct de vedere tehnic. Probabil că au modificat prevederi din caietul de sarcini, le-au adaptat. Nu văd altă explicație. Altfel, noi bănuim că ascund multe lucruri. De aici și nervozitatea. Dacă nu ai nimic de ascuns, ce te enervează?”, se întreabă proprietarul fabricii din Arad.

Licitația dubioasă pentru tramvaie. Valer Blidar spune că s-a încercat intimidarea sa

Blidar a povestit și că miercuri s-a încercat intimidarea sa atunci când a fost la Comisia de licitații să ridice o serie de documente. ”Ne-a primit președintele comisiei. După care a venit un individ care a țipat la noi, cum am îndrăznit să intrăm. O atitudine pe care nu o pot prezenta în cuvinte”, spune proprietarul Astra Vagoane Călători, care a adăugat că numele celui care a încercat să-l intimideze este Mierlă, director în PMB.

Întrebat dacă va da contesta în instanță licitația, Blidar spune că este dificil acest lucru pentru că ”nu știm dacă apucăm să depunem la instanță documentele în timp atât de scurt”. El s-a plâns de modul în care firma sa a fost tratată și cum i-a fost afectată imaginea.  ”Nu banul este totul, e vorba de imagine, de călcarea în picioare a imaginii unei firme care vine după 130 de ani de activitate și tradiție. Dacă ofertantul era un mare producător, cunoscut, ziceam. Dar este o firmuliță care face tramvaie de doi, trei ani, care nu poate produce ceva mai bun, mai ales că noi dispunem și de o licență Siemens. Tramvaiul nostru este cel mai economic din Europa”, a concluzionat proprietarul companiei din Arad.

Omul de afaceri spune că va face tot posibilul pentru a contesta licitația

Scandalul privind licitația dubioasă pentru tramvaie a ajuns și la B1 TV. ”Noi, ca orice producător, verificăm și contabilizăm ceea ce știm despre concurența noastră. Știam de un an că suntem în licitație cu această firmă. Avem catalogul lor de produse. Am văzut tramvaiele făcute de ei. Am constatat că niciunul dintre cele trei tramvaie nu se încadrează în prevederile caietului de sarcini. Din cauza asta suntem extrem de surprinși de rezultatul procedurii. O să contestăm licitația. Ofertanții au dreptul să-și secretizeze o parte din ofertă. Și noi am secretizat o parte, dar partea care ține de licență și drepturile de autor. Nu orice. Firma turcească și-a secretizat în integralitatea sa oferta”, a declarat Blidar la postul de televiziune.

 

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole