vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Licitația pentru tramvaie, secretizată de Primărie. Turcii nu ar fi respectat cerințele din caietul de sarcini

Licitația pentru tramvaie, la care au fost declarați câștigători turcii de la Durmazlar, a fost secretizată de Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea. Și asta pentru că, potrivit informațiilor obținute de Club Feroviar, compania turcească nu ar fi respectat mai multe cerințe din caietul de sarcini, dar membrii comisiei de licitație au închis ochii.

Adrian Bărbulescu

Licitația pentru tramvaie Gabriela Firea în tramvaiul 41

O problemă gravă este că tramvaiul ce urmează a fi produs în Turcia nu are practic podea coborâtă (low floor) pe toată lungimea, ci are o pantă de 7%.

Pe de altă parte, turcii au declarat un număr mai mare de locuri decât asocierea Astra Vagoane Călători – CRRC, în condițiile în care tramvaiul lor are o lungime de doar 32 de metri, față de cel produs în România, de 36 de metri. O situație care sfidează toate legile fizicii, chiar și în condițiile în care tramvaiul turcesc este puțin mai lat – 2,65 metri. Și aici este o problemă, pentru că în caietul de sarcini se specifica faptul că vehiculele trebuie să aibă lățimea cuprinsă între 2,40 și 2,45 metri. Dacă se va ajunge la situația ca turcii chiar să livreze tramvaiele, ele vor avea probleme în trafic, atunci când vor trece unul pe lângă altul, mai ales în curbe.

Problemele nu se opresc aici. În vreme ce tramvaiul propus de Astra Vagoane Călători este omologat pentru circulația pe șinele orașelor din România – acest model a fost achiziționat deja de mai multe municipalități – nu același lucru se poate spune despre cel cu care s-a prezentat Durmazlar la licitație. Turcii doar promit că-l vor omologa. În aceste condiții, comisia de licitație a preferat să dea cu piciorul unei certitudini (tramvaiul gata omologat) și a ales blana ursului din pădure (o promisiune).

Cum a fost ”retușată” licitația pentru tramvaie de la Primăria Capitalei

Nu în ultimul rând, tramvaiul turcilor are doar patru uși duble în loc de cinci, cum prevedea caietul de sarcini. Este vorba de ușa din față, la care cele două module ar fi trebuit să se deschidă independent – unul pentru vatman și unul pentru călători. Ei bine, la tramvaiul turcilor este o ușă simplă în partea din față, iar când vatmanul coboară în intersecție să schimbe macazul pot coborî și călători, care să fie puși în pericol de a fi loviți de mașini.

Simple detalii, s-ar putea spune. Nu este deloc așa, pentru că aceste încălcări ale prevederilor din caietul de sarcini la care membrii comisiei de licitație conduse de fostul director general al Tarom Eugen Davidoiu a închis ochii cu bună știință au condus la atribuirea contractului către turci. Asta în condițiile în care ofertele de preț ale celor doi competitori au fost foarte apropiate – punctajul a fost de 59,85 pentru Astra și de 60 pentru Durmazlar.

Diferența a făcut-o capitolul ”calitate”, unde asocierea Astra Vagoane Călători – CRRC a primit din partea comisiei de licitație 35,90 puncte, iar Durmazlar – 39,61 puncte. În aceste condiții, turcii au avut un punctaj final de 99,61, iar românii de 95,75. În plus (pentru turci și în minus pentru producătorul român), nu s-a ținut cont de indicatorul ”life cycle cost”, adică consumul și chletuielile pe durata perioadei de exploatare.

Licitația pentru tramvaie, concepută special pentru a nu câștiga românii

Cum spuneam, s-a recurs la încălcări ale prevederilor din caietul de sarcini, în condițiile în care de la bun început acesta fusese conceput în așa fel încât producătorul român să nu poată participa la procedura de achiziție. Lucru care a fost făcut prin impunerea unei cifre de afaceri extrem de mare, fapt care l-a obligat pe producătorul arădean să se asocieze cu chinezii de la CRRC pentru a îndeplini criteriul.

Primăria Capitalei nu numai că nu a căutat să găsească portițe legale pentru a favoriza industria autohtonă  ci, dimpotrivă, i-a pus bețe-n roate atât înaintea cât și pe parcursul derulării procedurii de achiziție publică. În statele vest-europene, municipalitățile fac tot posibilul să cumpere tramvaie produse în țările lor. De exemplu, în mai toate orașele din Franța care au transport pe șină circulă tramvaie produse de Alstom.

Tramvaiele Astra nu vor fi produse în China, ci la Arad

În acest punct, trebuie menționat faptul că tramvaiele Astra nu vor fi nicidecum produse în China, ci la Arad, ceea ce va face ca banii să rămână în țară și să se creeze locuri de muncă pentru români. Din China vor fi cumpărate doar instalațiile de climatizare.

Club Feroviar a anunțat încă de pe 9 octombrie că turcii de la Durmazlar vor câștiga licitația organizată de Primăria Capitalei, iar primarul general Gabriela Firea a răspuns cu acuzații și pe un ton nu tocmai potrivit pentru un politician ales de bucureșteni. Pe 4 noiembrie s-a dovedit clar faptul că noi am avut dreptate, nu Gabriela Firea, iar atacul său a fost unul gratuit. Potrivit informațiilor Club Feroviar, decizia de atribuire a contractului către turci fusese luată chiar pe 9 octombrie.

Astra Vagoane Călători a mai fost ”faultată” la licitații publice

Nu e pentru prima oară când producătorul autohton de material rulant Astra Vagoane Călători este ”faultat” la o procedură de licitație publică. Cazul de la București se aseamănă izbitor cu licitația organizată în 2012 de Primăria Cluj Napoca, atunci când polonezii de la PESA au fost declarați câștigători, cu toate că tramvaiele lor nu aveau podea coborâtă pe toată lungimea și avea în față o ușă simplă, nu dublă, așa cum prevedea caietul de sarcini. Acest caz privind achiziționarea a 12 tramvaie în valoare de 18 milioane de euro a ajuns la vremea respectivă în atenția DNA.

Și s-a mai întâmplat la licitația organizată de Metrorex în iunie 2014 pentru cumpărarea a până la 51 de trenuri noi pentru Magistrala 5, cu o valoare estimată de 1,55 miliarde de lei, fără TVA. Firma spaniolă CAF a fost declarată câştigătoarea licitaţiei, însă rezultatul a fost contestat ulterior de Alstom şi Astra Vagoane Călători Arad. Pe fir au intrat și procurorii DNA, care i-a trimis în judecată pe doi angajați ai Metrorex, care au și fost condamnați în 2017 la pedepse de închisoare cu suspendare pentru trucarea licitației.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole