vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Mersul Trenurilor 2019-2020. Trenuri cadențate Constanța-Mangalia și Iași-Ciurea

De la 15 decembrie intră în vigoare Mersul Trenurilor 2019-2020, care va fi valabil până la data de 12 decembrie 2020. Conducerea CFR Călători a prezentat miercuri principalele noutăți pe care le aduce noul grafic de circulație în trafic intern și internațional.

Adrian Bărbulescu

Mersul Trenurilor 2019-2020 facilități pentru studenți pe calea ferată

Astfel, va fi introdus mersul de tren cadențat pe rutele Constanța-Mangalia și Iași-Ciurea. De asemenea, va fi introdus serviciul de transport suburban pentru municipiul București, pe rutele București Nord-București Băneasea-Fundulea și București Nord-Chitila-Buftea. Ca urmare a lansării acestui serviciu, Gara Bucureşti Băneasa va fi redeschisă operării comerciale permanente, pentru trenurile care circulă pe Magistrala 800, cu excepţia celor fără oprire pe întreaga distanţă.

Trenurile Interregio care pleacă din București Nord spre Constanța nu vor avea oprire și în Gara Băneasa, lucru valabil și pentru cele care vin de la malul mării.

Mersul Trenurilor 2019-2020. Parcul va crește la 1.000 de vagoane în extrasezon

Potrivit directorului general al CFR Călători, Valentin Dorobanțu, anul viitor parcul activ de vagoane al societății va număra 1.000 de bucăți în extrasezon, urmând ca în sezon să fie suplimentat cu 20%.

Trebuie menționat faptul că anul trecut, potrivit Raportului de activitate al CFR Călători pe 2018, prezentat în primăvară de Club Feroviar, parcul activ era sub 800 de vagoane. În acest moment, potrivit lui Dorobanțu, sunt active 972 de vagoane.

În altă ordine de idei, începând cu data de 15 decembrie, vagoane de dormit și cușetă vor circula pe relațiile: Bucureşti Nord – Timişoara, Bucureşti Nord – Cluj Napoca, Bucureşti Nord – Oradea, Bucureşti Nord – Satu Mare, Bucureşti Nord – Baia Mare, Bucureşti Nord – Sighetu Marmaţiei, Bucureşti Nord – Iaşi, Bucureşti Nord – Suceava, Timişoara – Iaşi, București Nord – Botoșani, București Nord – Bistrița și București Nord – Vatra Dornei. Tot de la mijlocul lunii decembrie, trenul IR 1823 Bucureşti – Craiova – Târgu Jiu își va prelungi traseul la Petroșani – Subcetate – Călan – Simeria.

Mersul Trenurilor 2019-2020. Trenuri speciale pe ruta Simmeringului Bănăţean

Pentru prima dată în România, se va adopta modelul trenurilor turistice din Europa, urmând ca CFR Călători să opereze trenuri special comandate care să permită vizitarea şi călătoria pe ruta Simmeringului Bănăţean: Oravița – Anina și retur. Pe această rută vor circula zilnic trei perechi de trenuri.

Pe de altă parte, va fi introdus un nou serviciu de rezervare a locurilor,pentru trenurile Regio, la prețul de 1 leu, pe rutele: București Obor – Constanța și retur, București Nord / Basarab –Braşov și retur, București Nord – Buzău – Mărășești și retur, București Nord / Basarab – Craiova și retur, Buzău – Constanța și retur.

Anumite puncte de vânzare care au o activitate redusă din cauza traficului de călători foarte scăzut vor suspenda temporar vânzarea biletelor, însă călătorii le vor putea achiziţiona în tren, la tariful similar celui de la casele de bilete, online sau vor putea folosi abonamentele.

Garniturile trenurilor Interregio de pe ruta Timișoara – Iași și retur vor fi formate din vagoane modernizare în cursul anului 2019, seria 2068. Vagoanele modernizate au dotări moderne: instalaţii de climatizare, amenajare interioară de tip salon, prize 220W, WC ecologic etc.

Potrivit conducerii CFR Călători, odată cu intrarea în vigoare a noului Mers al Trenurilor, vagoanele etajate vor fi folosite doar în compunerea garniturilor de tip Regio (fostele Personale).

Mersul Trenurilor 2019-2020. Noutăți în trafic internațional

În ceea ce privește traficul internațional, va fi introdus în circulaţie un tren nou (143/686 și 687/144), realizat de CFR Călători în colaborare cu MAV Start Ungaria şi OBB Austria pe ruta Satu Mare – Budapesta – Viena şi retur. În sezonul estival 2020, trenul IR 461/460 va avea în compunere, un vagon direct pe ruta Bucureşti Nord- Istanbul şi retur.

Anul viitor, pasagerii vor putea călători în afara țării zilnic, cu trenuri directe din București Nord către Viena  (de la 39 de euro pe sens) și Budapesta (de la 29 de euro pe sens), Chişinău (de la 19 euro pe sens), iar în sezonul estival către Sofia (de la 30 de euro pe sens), Istanbul (de la 54 de euro pe sens) și Salonic (de la 56 de euro pe sens).

De asemenea, oferta de transport internațional include trenuri zilnice directe către Viena din Cluj Napoca (de la 29 de euro pe sens) și către Budapesta din Timişoara (de la 15 euro pe sens), Cluj Napoca (de la 15 euro pe sens) şi Brașov (de la 19 euro pe sens).

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole