vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Primăria Capitalei vrea să se împrumute pentru cofinanțarea achiziției de tramvaie noi în București

Primăria Capitalei vrea să contracteze o linie de credit internă de tip revolving de până la 140 milioane de lei pentru cofinanţarea proiectelor care beneficiază de bani nerambursabili prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, inclusiv pentru tramvaie noi în București.

tramvaie noi în București

Proiectul în acest sens ar putea fi aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) în şedinţa de joi, 24 octombrie.

“Se aprobă contractarea şi/sau garantarea unei finanţări rambursabile interne de tip revolving în valoare totală de până la 140.000.000 lei, cu o perioadă de maturitate de până la 15 ani”, prevede proiectul de hotărâre. Potrivit documentului, contractarea şi/sau garantarea finanţării se face pentru cofinanţarea a 13 proiecte ce beneficiază de finanţare nerambursabilă prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, printre acestea numărându-se cele privind modernizarea şi dotarea liniilor de tramvai 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41, 55 şi achiziţionarea de autobuze electrice.

Municipiul Bucureşti poate garanta finanţarea rambursabilă cu veniturile proprii ale bugetului local, în funcţie de cerinţele instituţiei finanţatoare, în condiţii care urmează a fi agreate de Municipiul Bucureşti cu respectiva instituţie, iar garanţiile astfel acordate vor fi constituite în conformitate cu legislaţia în vigoare, stipulează proiectul.

Sunt absolut necesare tramvaie noi în București. Parcul actual este învechit

În raportul de specialitate al proiectului se arată că unul dintre obiectivele de interes major îl reprezintă transportul public de călători în Municipiul Bucureşti, care în ultimii ani a arătat o reducere semnificativă a numărului de călători. Acest aspect este cauzat de flota învechită şi de reţeaua de transport public insuficient dezvoltată, relevă sursa citată.

“Având în vedere gradul ridicat de uzură a flotei utilizate în transportul public de călători şi în concordanţă cu prevederile Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) 2016-2030 elaborat pentru regiunea Bucureşti-Ilfov, Primăria Municipiului Bucureşti s-a angajat să achiziţioneze 100 de tramvaie noi şi 100 de autobuze electrice şi să modernizeze 1,1 kilometri cale dublă linie de tramvai. Toate aceste îmbunătăţiri vor contribui la reducerea cu 8.182 tone/an a emisiilor de echivalent CO2 generate de transportul rutier motorizat la nivelul municipiului Bucureşti, creşterea atractivităţii şi îmbunătăţirea eficienţei transportului public de călători, a frecvenţei şi a timpilor de parcurs, accesibilităţii şi, implicit, a transferului către acesta de la transportul privat cu autoturisme”, prevede raportul de specialitate, citat de Agerpres.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole