vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

VIDEO Asociația Mocănița Transilvaniei a pus la treabă Spaima ambroziei pe linia Râciu-Teaca

Asociația Mocănița Transilvaniei a pus în funcțiune Spaima ambroziei pe linia de cale ferată cu ecartament îngust Râciu-Teaca.

Spaima ambroziei

”Fiind prinși toată vara cu lucrul la depou, cu toate că am erbicidat în luna iunie, au fost porțiuni în care buruiana a ajuns și la 1.8 m înălțime, mai ales în zonele de șes. Faceți cunoștință cu <Spaima ambroziei>, vehiculul feroviar menit să-și croiască drumul prin vegetația crescută nestingherită pe terasamenul căii ferate. În primăvară plănuim să ne construim o instalație de erbicidat performantă, iar <Spaima ambroziei> să iasă doar în plimbare. Mulțumirile merg către Marin Oltean, care ne-a ajutat cu adaptarea roților la ecartamentul căii ferate”, a postat sâmbătă pe Facebook Asociația Mocănița Transilvaniei.

Spaima ambroziei, pe una dintre cele mai lungi căi ferate cu ecartament îngust

Calea ferată cu ecartament îngust dintre Râciu (Mureş) şi Teaca este în momentul de faţă una din cele mai lungi linii ferate înguste funcţionale din România.

Calea ferată are o lungime de 34,6 kilometri şi străbate şapte localităţi: Râciu, Sânmartinu de Câmpie, Crăieşti, Milaş, Orosfaia, Comlod şi Teaca. Dată în folosinţă între anii 1912-1914, calea ferată cu ecartament îngust Târgu Mureş – Band – Lechinţa a fost utilizată atât pentru transportul de marfă, cât şi pentru cel de călători.

În 1997, Căile Ferate Române au sistat activitatea feroviară pe acest tronson, lăsând în voia sorţii cei aproape o sută de kilometri de linie ferată cu ecartament îngust. În anul 2012, administratorul unei companii mureşene a preluat în concesiune calea ferată Târgu Mureş – Band – Lechinţa, menţinând în stare funcţională tronsonul Râciu – Teaca.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole