vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Elvețienii se plâng de un deficit de mecanici de locomotivă: ar mai trebui 30. Situația pare hilară privită din România

Căile ferate elvețiene se plâng de un deficit de mecanici de locomotivă, pe care înceracă să-l compenseze prin acordarea de prime speciale celor care lucrează peste program. Lipsesc 30 de mecanici pe zi, cifră ce pare infimă pentru România, unde deficitul este de 70% din total, care este contracarat prin menținerea în activitate a pensionarilor.

Adrian Bărbulescu

Căile ferate elvețiene se plâng de un deficit de mecanici de locomotivă, pe care înceracă să-l compenseze prin acordarea de prime speciale celor care lucrează peste program

Cum în Elveția, la CFF și BLS, lipsesc în medie 30 de mecanici pe zi, ceilalți lucrează până la 14 zile fără întrerupere, relatează site-ul zonebourse.com. Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al CFF, Raffael Hirt.

Potrivit lui, sunt mai multe cauze care au dus la acest deficit în traficul de mărfuri și de pasageri. Pe de o parte, compania trebuie să asigure servicii suplimentare în perioada de vară dar și cu ocazia unor sărbători legale. Pe de altă parte, la depoul din Brigue al CFF-Cargo lipsesc mai mulți mecanici pe caz de boală. Cu toate acestea, datorită mobilizării personalului existent, doar câteva trenuri au fost anulate. Au dat o mână de ajutor mecanici de la alte depouri.

La BLS, situația nu este critică, dar și aici este un deficit, după cum spune purtătorul de cuvânt Tamara Traxler. Ea a confirmat că societatea plătește o primă de 100 de franci elvețieni (aproximativ 91 de euro) mecanicilor care fac o tură suplimentară. Această măsură este însă pe termen limitat, până în aprilie 2020. Compania BLS este conștientă de marele angajament și de flexibilitatea de care dă dovadă personalul, a ținut să precizeze purtătorul de cuvânt.

Cursuri de formare profesională, pentru a cotracara acest deficit de mecanici de locomotivă

Tamara Traxler subliniază că BLS va deschide anul viitor încă trei clase pentru formarea de mecanici de locomotivă. În total, în cele șapte clase vor fi formați 56 de cursanți. Compania vrea să contracareze astfel, valul de pensionări care se anunță.

La CFF sunt 14 clase de formare profesională. Potrivit lui Raffael Hirt, numărul lor va crește cu siguranță anul viitor. Situația este presantă, deoarece generațiile numeroase născute în anii 1950-1960 se apropie vertiginos de pensie.

Potrivit ultimei ediții a Buletinului informativ al Sindicatului elvețian al mecanicilor de locomotivă (VSLF), primele plătite de CFF și BLS pentru a-i face pe mecanici să lucreze în zilele lor libere nu rezolvă cu nimic problema efectivelor subdimensionate. La depului din Brigue al CFF Cargo, situația la nivelul personalului este atât de gravă încât unele prestații nu au mai putut fi furnizate, acuză VSLF.

IT-iștii sunt cei mai stresați angajați ai căilor ferate elvețiene

Potrivit sindicatului, volumul de muncă la care trebuie să facă față anumite categorii profesionale (cum ar fi Departamentul IT) a crescut în așa fel încât unii angajați preferă să-și dea demisia sau să treacă pe un alt post. Cu ei pleacă și know how-ul feroviar.

Recent, BLS a întrerupt programul privind introducerea unui nou software de planificare a trenurilor și a personalului. Sistemul ales nu va putea răspunde la exigențele pe termen mediu, în special pentru gestionarea perturbărilor majore, a explicat compania feroviară din Berna. În 2016, BLS și-a fixat ca țintă anul 2021 pentru a introduce un software mai performant.

Renunțând la noul sistem de planificare, BLS a aruncat pe fereastră (cel puțin parțial) aproape 20 milioane de franci elvețieni, echivalentul a aproximativ 18,2 milioane de euro.

În România este un deficit de mecanici de locomotivă de 70%

La auzul știrii că elvețienii se plâng de un deficit de mecanici de locomotivă de 30 de persoane, președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă, Iulică Măntescu, mai că nu a pufnit în râs. ”Dacă am avea un deficit de numai 30 de mecanici ar fi bine. În sistemul feroviar românesc deficitul este undeva pe la 70% din necesar”, a declarat el pentru Club Feroviar.

Liderul sindical a explicat că, în cazul companiilor feroviare private, 80% dintre mecanici cumulează pensia cu salariul, iar la cele de stat procentul este de 25-30%. ”În următorii doi ani însă, și la societățile de stat se va ajunge la 50% care cumulează pensia cu salariul, pentru că sunt foarte mulți care îndeplinesc condițiile de pensionare”, a mai spus Iulică Măntescu.

Companiile feroviare ”fură” mecanici una de la alta

El a arătat că una din cauze constă în numărul insuficient de școli de formare profesională. După ce anul trecut a deschis două astfel de școli, anul acesta CFR Marfă va mai deschide una, iar la anul încă una, a spus Măntescu, care a ținut să precizeze că tot nu sunt suficiente. A mai înființat școli de mecanici de locomotivă și Grup Feroviar Român, iar OBB a încercat să facă acest lucru.

”CFR Călători nu a mai organizat astfel de cursuri de mai bine de zece ani de zile, mizând pe faptul că la ei salariile sunt ceva mai mari decât la marfă. Nici Metrorex nu organizează cursuri, pentru că la ei se câștigă dublu. Sunt cazuri de ingineri care au plecat de la CFR și s-au dus la metrou pe post de mecanic ajutor, iar venitul a fost cu 60% mai mare”, a menționat Iulică Măntescu.

Potrivit liderului sindical, situația este ”dezastruoasă”, iar insuficiența cursurilor de formare își va arăta efectele pe termen mediu. ”Toți au așteptat să fure unul de la altul, dar asta nu va merge la infinit”, a precizat președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă.

El face vinovat statul român, care nu încurajează tinerii să intre pe piața muncii, dar nici nu introduce o legislație restrictivă, ca în Austria, de exemplu, unde angajaților din domeniul siguranței circulației li se interzice să cumuleze pensia cu salariul.

Carieră Feroviară, soluția pentru criza de personal din sistem

Dar nu numai la nivelul mecanicilor de locomotivă este deficit de personal, ci în tot sectorul feroviar. Pentru a contracara această problemă, a apărut Carieră Feroviară, companie de consultanță și suport servicii conexe de pregătire și gestionare a resurselor din domeniul afacerilor și implementării proiectelor feroviare.

Programele de cursuri oferite de Carieră Feroviară sunt un suport de formare și specializare, prin care dobândiți cunoștințele necesare aplicării lor la actualul sau viitorul loc de muncă. Platforma de cursuri Carieră Feroviară a luat naștere din dorința de a satisface o nevoie din ce în ce mai mare, specializarea și instruirea de personal competent.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole