vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Se scumpește rezervarea locului la CFR Călători. Prețurile biletelor vor fi analizate ulterior

Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică un proiect de act normativ care prevede că se scumpește rezervarea locului la CFR Călători. În ceea ce privește prețul biletelor, acestea rămân deocamdată neschimbate, însă ele vor face obiectul unei analize ulterioare.

Adrian Bărbulescu

rezervarea locului la CFR trenul București-Suceava numere de înmatriculare pentru vagoane finanțarea transportului feroviar Trenul Timișoara-Mangalia trenuri blocate Tren internațional blocat

Proiectul pus în dezbatere publică se numește ”Referat de aprobare a ordinului ministrului Transporturilor pentru pentru modificarea Anexei la Ordinul ministrului Transporturilor, interimar, nr. 1050/2013 pentru aprobarea tarifelor de deservire generală din transportul feroviar public de călători”.

Potrivit legislației în vigoare, la CFR Călători ca tarif standard este considerat tariful „preţ întreg” calculat pe pasager, la tariful integral corespunzător distanţei kilometrice parcurse, la rangul de tren (Regio sau InterRegio) şi clasa comercială utilizată (1 sau 2), la care se adaugă tariful de rezervare a locului. Acesta este obligatoriu la trenurile InterRegio și facultativ, la unele trenuri Regio (fostele Personale).

Actualul tarif de rezervare a locului a fost aprobat printr-un ordin al ministrului Transporturilor din 20 august 2013, la valoarea de patru lei/loc, la tren de rang Regio sau Interregio, clasa 1 sau clasa a 2-a, indiferent de distanță, având inclusă cota de TVA de 24%. Prin reducerea TVA la 20% începând cu data de 1 ianuarie 2016, respectiv 19% din 1 ianuarie 2017, în prezent valoarea tarifului tichetului de rezervare a locului este 3,90 lei.

Tariful pentru rezervarea locului la CFR Călători n-a mai crescut din 2013

Acum, Ministerul Transporturilor, propune majorarea acestui tarif la cinci lei. ”Față de cele prezentate și având în vedere că tariful tichetului de rezervare nu s-a modificat din anul 2013 dar și faptul că pentru călătoriile pe distanțe lungi este necesar asigurarea locurilor rezevate considerăm oportun modificarea tarifului tichetului de rezervare loc în sensul majorării acestuia la valoarea de 5,00 lei/loc, la tren de rang Regio sau Interregio, clasa 1 sau clasa a 2-a, orice zonă kilometrică tarifară, cu TVA inclusă”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Inițiatorii proiectului notează faptul că CFR Călători are nevoie de venituri suplimentare, în condițiile în care raportul dintre subvenția necesară la nivelul prestațiilor cu caracter de serviciu public și subvenția alocată este în scădere cu 14%. Totodată, se ține cont de evolutia prețurilor la materiile prime, materiale, piese de schimb în funcție de indicele de inflație comunicat de Institutul Național de Statistică pentru perioada iulie 2013- iulie 2019, în creștere cu 8,75%. Aceleași date indică o creștere a prețurilor de consum de 10,45% la servicii.

Cheltuieli mai mari cu motorina și energia electrică

Pe de altă parte, cheltuielile pentru combustibil au crescut în 2018 faţă de  2017 cu 7,14%, fiind influenţate de variaţia accizei la motorină de la valoarea 1.796,53 lei la 2.175,24 lei, o creştere de 21%. În această perioadă a rezultat o creştere a preţului mediu la motorină de 14,64% în anul 2018/2017. Prețul motorinei înclină greu în costurile CFR Călători, în condițiile în care doar 40% din rețeaua feroviară românească este electrificată.

Preţul la uleiuri a înregistrat o creştere în perioada 2013-2010 de la 6,70 lei/kg la 7,74 lei/kg, cu 14%. În fundamentarea bugetului pe anul 2019 s-a ţinut cont de creşterea continuă a preţului la energie electrică de la 180,18 lei/MWh-ianuarie 2018 la 232,00 lei/MWh-februarie 2019, o crestere de 29%.

”De asemenea, în ultima perioadă se constată următoarele aspecte: pe de o parte creșterea solicitărilor pentru locuri rezervate și în special la biletele vândute cu anticipație și pe de altă parte o utilizare necorespunzătoare a locurilor puse la dispoziție în sensul că se cumpără tichete de rezervare în legătură cu anumite tipuri de legitimații de călătorie valabile pe o anumită perioadă (abonamente, autorizații de călătorie etc.) ulterior călătorii respectivi nu se prezintă pentru efectuarea călătoriei și locurile respective nu mai pot fi utilizate deși există cerere foarte mare”, se arată în document.

Celelalte tarife practicate de CFR Călători ar putea să crească și ele de la mijlocul lunii decembrie, odată cu intrarea în vigoare a noului Mers al Trenurilor: ”Astfel, în acest moment, ţinând cont de evoluţia pieței de transport feroviar, se apreciază ca necesară şi oportună ajustarea tarifului de rezervare a locului, urmând ca pentru restul tarifelor de deservire generală să se realizeze o analiză pentru noul mers tren”.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole