vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Gabriela Firea: Începem evaluarea financiară la licitația pentru 100 de tramvaie în București

După ce în urmă cu câțiva ani primarul general a Bucureștiului, Gabriela Firea, a fost „suprinsă” de presă la muncă, în biroul ei din Primărie, ea având totuși montat un microfon la lavalieră, zilele trecute edilul a fost din nou surprins mergând cu tramvaiul. Un tramvai mai curat și mai liber decât cele în care merg sute de mii de bucureșteni zi de zi.

Sura foto: cancan.ro

Surprinsă zilele trecute de jurnaliștii de la CanCan mergând cu tramvaiul 21, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea a simțit nevoia să detalieze momentul, miercuri, pe pagina sa de socializare. ”Nu e chiar atât de uluitor, am mai circulat cu tramvaiul. În primul rând, îmi place pentru că îmi aduce aminte de studenţie, când mă deplasam numai cu tramvaiul de la staţia Sebastian (sector 5), unde aveam gazda, până la Unirii, de unde luam metroul până la Universitate… parcă a fost ieri…
Mi-aş dori ca şi în Bucureşti să avem tramvaie noi, moderne.. nu s-au mai făcut achiziţii din 1974”, a explicat primarul.

Mai multe fotografii au fost postate marți de către publicația tabloidă online Can Can care a caracterizat situația drept „uluitoare” și i-a pus lui Firea eticheta de „primar implicat”.

În cadrul postării Firea a dat detalii privitnd licitația de achiziție a 100 de tramvaie. Potrivit ei, Autoritatea Națională de Achiziții Publice și-a dat acceptul privind ofertele tehnice primite fapt care permite Comisiei de licitație să treacă la studierea ofertelor financiare.

„Acum suntem în plină procedura de licitaţie.. am primit o veste bună chiar ieri, de la ANAP: avizul conform necondiţionat pentru etapa tehnică a achiziţiei celor 100 de tramvaie pe care ni le dorim cât mai rapid în Bucureşti. Comisia de licitaţie poate deschide ofertele financiare. De mai bine de un an muncim la această procedură de achiziţii. Greu avansează licitaţiile cu actuala lege modificată dar nu în punctele esenţiale…” a spus ea.

Reamintim că Primăria a primit două oferte, una de la firma turcă DURMAZLAR MAKINE SAN, alta de la asocierea sino română, CRRC – Astra.

CRRC Qingdao Sifang Co este o companie de material rulant cu sediul în Qingdao, provincial Shandong. Compania chineză are mai multe joint-venture-uri cu producători occidentali precum Bombardier, Kawasaki, Skoda.

Pentru a participa la licitaţie companiile doritoare au trebuit să îndeplinească mai multe cerinţe obligatorii, printre care o medie a cifrei de afaceri anuale  pe ultimii 3 ani, de minim de 280 milioane lei. De asemenea, a fost necesar ca acestea să depună documente din care să reiasă că a livrat/furnizat produse similare cu cele care fac obiectul achiziţiei, la nivelul unuia sau mai multor contracte în valoare cumulată de minim 28.000.000 lei, cu indicarea datelor şi a beneficiarilor publici sau privaţi. Acest criteriu obligatoriu a contravenit intereselor unicului producător autohton de tramvaie, Astra Vagoane Călători Arad.

Cum vor fi cele 100 de tramvaie

Cele 100 de tramvaie noi vor avea podeaua complet coborâtă pe toată lungimea vehiculului, din gama de 36 m, cu minim 5 uşi duble, dotate cu echipament de climatizare destinat asigurării atât a aerului condiţionat, cât şi a încălzirii salonului pasageri. Sistemul va oferi posibilitatea reglării, atât a temperaturii, cât şi a debitului de aer.

De asemenea, prin documentaţia de achiziţie s-a solicitat că tramvaiele să aibă o capacitate de cel puţin 220 de călători total, din care minim 56 pe scaune, să aibă nivel de zgomot redus, instalaţie de supraveghere video, echipamente pentru validarea cardurilor.

Pentru persoanele cu dizabilităţi care folosesc scaune cu roţile, se va prevedea o platformă rabatabilă sau culisantă cu acţionare manuală şi se vor amenaja 2 locuri speciale la cea mai apropiată uşa dublă de acces faţă de postul de conducere. De asemenea, în apropierea acestor spaţii trebuie prevăzute bare de susţinere, dispozitive de asigurare, butoane de comandă şi comunicare etc.

Alte caracteristici tehnice

– durata de utilizare a tramvaiului – minim 30 ani
– garanţia funcţionării fără defecţiuni a tramvaiului – minim 5 ani sau minim 300.000 km, indiferent care se îndeplineşte primul de la data încheierii procesului verbal de recepţie pentru tramvai în ansamblu şi toate componentele acestuia
– lăţimea caroseriei tramvaiului 2400 – 2450mm,
– consumul specific de energie electrică este factor de evaluare cu o pondere însemnată.
– instalaţia IT care echipează tramvaiul şi realizează funcţiile de informare călători (audio-vizuală), infotainment, numărare călători, supraveghere video, Wi-Fi şi sistem de comunicare online.
– posibilitatea transportării bicicletelor printr-un sistem de prindere şi fixare rabatabil, care să nu ocupe spaţiul destinat călătorilor atunci când nu este utilizat.
– echipare cu sistem infotaiment cu monitoare TFT LCD-LED sau superioare pentru indicarea traseului, a poziţiei tramvaiului în traseu şi pentru difuzarea de reclame comerciale, cu proprietăţi antivandalism, montate în interiorul salonului pentru călători astfel: minim 4 monitoare.

 

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole