miercuri, septembrie 18, 2024
spot_img

Se suspendă protestele la CFR. Sindicaliștii au stabilit cu Răzvan Cuc următorii pași

După o întâlnire care a avut loc marți între ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, și liderii sindicali de la calea ferată, aceștia din urmă au decis că se suspendă protestele la CFR până la data de 1 octombrie. Sindicaliștii au pichetat luni și marți dimineață sediul Ministerului Transporturilor, iar miercuri urmau să se mute la Finanțe.

se suspendă protestele la CFR proteste sindicale la CFR

Adrian Bărbulescu

Au fost doar două zile de proteste la CFR, luni și marți. Astăzi a avut loc o întâlnire oficială între reprezentanții federațiilor sindicale de la calea ferată și ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, prilej cu care s-a semnat un ”armistițiu” între cele două părți.

”Am convenit ca în perioada următoare să ne întâlnim cu reprezentanții Ministerului Finanțelor și cu doamna premier Viorica Dăncilă. De asemenea, va fi formată o comisie ministerială condusă de domnul secretar de stat Iordăchescu (Ion Iordăchescu, care afost desemnat la începutul lunii să se ocupe de sectorul feroviar, în locul lui Dragoș Titea – n.red.), în care fiecare ne vom desemna reprezentanții. Altfel nu se mai poate, trebuie desemnate persoane și termene”, a declarat pentru Club Feroviar Iulică Măntescu, președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă.

Doar se suspendă protestele la CFR, nu se anulează

El a precizat că protestele nu au fost anulate, ci doar suspendate până la 1 octombrie. ”Apoi, dacă lucrurile nu merg așa cum trebuie, dacă ne supără vom relua acțiunile de protest și s-ar putea să fim și mai radicali”, a concluzionat liderul sindical.

La rândul lui, Florin Dobrescu, președintele Federației Naționale Drum de Fier, a precizat pentru Club feroviar că este esențială colaborarea cu Ministerul Finanțelor, pentru întocmirea bugetelor multianuale ale societăților și companiilor feroviare. ”Altfel, se va întâmpla ca până acum – bugetele sunt aprobate vara, se face licitația, vin contestațiile și se termină anul. Apoi ni se spune că nu am cheltuit banii. Nu așa se fac investițiile la calea ferată”, a spus el.

Sindicaliștii sunt nemulțumiți că vagoanele, locomotivele, automotoarele și ramele electrice sunt majoritatea vechi și insuficiente, ceea ce are ca efect condiții de muncă inumane pentru mecanicii de locomotivă și automotor, dar și pentru șefii de tren și conductori. Protestatarii denunță și lipsa de personal la funcțiile de mecanici locomotivă și automotor, revizori locomotivă, șefi tură, mecanici instructori, formatori și evaluatori, șefi tren și conductori, casieri etc.

Sindicaliștii cer Statutul personalului feroviar și holding

O altă nemulțumire este legată de tergiversarea investiților substanțiale în infrastructura feroviară, iar o alta de condițile  grele de muncă în care își desfășoară activitatea salariații din Calea Ferată Română. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de blocarea celor 10% din compensația acordată pe anul 2019 la CFR Călători ce trebuia imediat folosiți pentru repararea locomotivelor, automotoarelor și ramelor electrice. Ei critică lipsa unui BVC multianual pe cel puțin patru ani pentru investiții în materialul rulant al CFR Călători.

Protestatarii mai cer urgentarea demersurilor  pentru recuperarea supraaccizei la combustibilul folosit de materialul rulant motor al CFR Călători și CFR Marfă și folosirea sumelor respective în modernizare. Sindicaliștii denunță tergiversarea achiziției celor 80 rame electrice regionale noi pe fonduri europene de către Autoritatea de Reformă Feroviară. Nu în ultimul rând, ei cer urgentarea adoptării Legii privind Statutul personalului feroviar și crearea unui holding care să includă societățile feroviare de stat.

Grigore Mare: Noi nu facem jocurile nimănui

Grigore Mare, președintele Federației Naționale Feroviare Mișcare Comercial, este însă reticent față de cele convenite marți la Ministerul Transporturilor. ”Noi nu facem jocurile nimănui, întotdeauna am mers pe calea dialogului și asta a funcționat. Sindicatele trebuie să fie foarte atente la întocmirea bugetelor căii ferate, care de obicei are loc în decembrie. Vrem să ne asigurăm că angajații noștri își vor lua salariile și la anul și, mai mult, că vor primi și la anul o majorare salarială”, a declarat el pentru Club Feroviar.

În ceea ce privește amunțata comisie care ar urma să fie condusă de secretarul de stat Ion Iordăchescu, Grigore Mare a spus că deocamdată nu e nimic clar în acest sesn. ”Nu s-a înființat deocamdată nicio comisie și nu știu ce comisii se vor înființa. Deocamdată sunt doar promisiuni, vorbe-n vânt și noi nu lucrăm cu vorbe-n vânt”, a concluzionat liderul sindical.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole