vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

FOTO VIDEO Primele proteste sindicale la CFR din această toamnă. ”Vrem o cale ferată modernă”

Primele proteste sindicale la CFR din această toamnă au început luni dimineață, când câteva zeci de angajați ai companiilor feroviare de stat au pichetat sediul Ministerului Transporturilor. ”Înarmați” cu pancarte și vuvuzele, sindicaliștii au cerut investiții, astfel încât România să aibă o cale ferată modernă, la standarde europene.

Adrian Bărbulescu

”Vrem automotoare noi”, ”Guvernanții vin și pleacă, toți uită de calea ferată”, ”Orpiți subcompensarea CFR Călători”, ”Vrem Legea privind Statutul personalului feroviar”, ”Vrem o cale ferată modernă” – acestea sunt câteva dintre mesajele de pe pancartele participanților la protest, care s-au adunat luni dimineață în fața Palatului CFR (sediul Ministerului Transporturilor), la chemarea organizațiilor sindicale.

Atmosfera generală era caracterizată de zgomot asurzitor de vuvuzele, la care se adăugau și lozincile scandate atât de liderii sindicali cât și de simpli participanți la protest.

”Degradarea căii ferate s-a accentuat de la an la anși am ajuns să circulăm cu viteze de 30-40 km/oră. E jenant acest lucru pentru noi, ca membru al Uniunii Europene. Vrem investiții în calea ferată, în infrastructură, în locomotive, vagoane și, nu în ultimul rând, în condiții de muncă”, a declarat în fața protestatarilor Florin Dobrescu, președintele Federației Naționale Drum de Fier.

Sindicaliștii cer salvarea CFR Marfă

La rândul lui, președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă, Iulică Măntescu, a atras atenția că vom avea o toamnă fierbinte din punct de vedere sindical. ”Dacă vrem o economie performantă, trebuie o cale ferată performantă. Acum, economia românească e la pământ, la fel și calea ferată. Dorim să tragem uh ultim semnal de alarmă, acum până când calea ferată nu se va opri din cauza lipsei investițiilor”, a spus el.

În altă ordine de idei, Iulică Măntescu a făcut o solicitare imperativă către toată clasa politică pentru a urgenta promulgarea Legii privind Statutul personalului feroviar. Potrivit liderului FML, peste 60% dintre ceferiști sunt plătiți în momentul de față cu salariul minim garantat.

O altă problemă pusă pe tapet de Iulică Măntescu este cea a CFR Marfă, care, potrivit lui, se află într-o situație financiară dezastruoasă și riscă să dispară. ”Dacă nu se intervine, sunt ultimele luni de zvârcolire pentru o societate de interes național a statului român. Există riscul ca pe 18 septembrie Tribunalul București să declanșeze procedura de faliment la CFR IRLU, ceea ce va însemna distrugerea CFR Marfă. Și asta pentru că pe 12 septembrie reprezentanții ANAF au respins revizuirea planului de redresare. Domnilor politicieni, dacă nu interveniți, vă acuz public de înaltă trădare”, a încheiat liderul sindical.

Proteste sindicale la CFR, până pe 26 septembrie

Protestele angajaților din sistemul feroviar vor continua până pe pe 26 septembrie. Acțiunile de protest vor avea loc în fiecare zi între orele 10.00 – 12.00, în zilele de luni și marți în fața Ministerului Transporturilor și în zilele de miercuri și joi în fața Guvernului României.

Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR) a anunțat, printr-un comunicat dat publicității la finele săptămânii trecute, că va picheta în perioada 16-19.09.2019 și 23-26.09.2019 , în fiecare zi între orele 10.00 – 12.00, în special ăn semn de protest față de situația critică în care se află CFR Călători. Sindicaliștii denunță tergiversarea achiziției celor 80 rame electrice regionale noi pe fonduri europene de către Autoritatea de Reformă Feroviară.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole