vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Ce spune presa europeană despre nominalizarea Rovanei Plumb drept comisar pentru Transporturi

Fără excepție, presa europeană amintește de dosarele de corupție în care cercetată Rovana Plumb – nominalizată marți drept comisar pentru Transporturi al Comisiei Europene de către șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, dar și de apropierea acesteia față de fostul lider PSD, Liviu Dragnea.

Rovana Plumb comisar european pentru Transporturi

Într-un articol în care salută numirea a trei femei din țări balcanice drept comisari europeni, publicația Balkan Insight adoptă însă un ton critic față de desemnarea Rovanei Plumb.

„Românca Rovana Plumb a fost ministru al Mediului, Muncii și Fondurilor Europene în țara ei sub mandatul PSD, partid care din 2017 a intrat în criticile Comisiei Europene din cauza tentativelor sale de a îmblânzi legislația anticorupție”, spun jurnaliștii publicației cu sediul la Belgrad.

Publicația reamintește că în 2017 Rovana Plumb a fost cercetată de către DNA pentru abuz in serviciu în dosarul Belina.

Cererea DNA de ridicare a imunității lui Plumb a fost respinsă de majoritatea parlamentară a PSD, așa că investigația a fost blocată, scriu jurnaliștii. Ei reamintesc opoziția celorlalte partide politice față de numirea lui Plumb.

Rovana Plumb nu lipsește nici din relatările făcute de prestigiosul canal TV Euronews. Ea este inclusă pe o listă a candidaților „controversați” realizată de Euronews. „În 2017 ea a scăpat investigațiilor dintr-un caz de corupție după ce colegii ei din Camera Deputaților au respins cererea înaintată de procurorii anticorupție”, scriu jurnaliștii Euronews.

Alături de Plumb, sunt menționate drept controversate propunerile de comisari din Ungaria (Laszlo Trocsanyi este acuzat că ar fi susținătorul lui Viktor Orban și că ar fi impotriva politicilor privind migrația ale UE), Franța (Sylvie Goulard a plătit Parlamentului European 45.000 de euro după ce s-a deschis o anchetă a acestuia împotriva ei), Spania (Joseph Borell a fost acuzat de conflict de interese) și Polonia (Janusz Wojciechowski este cercetat de către Oficiul European Anti-Fraudă OLAF).

EUObserver: Loială lui Liviu Dragnea

Pe lângă aspectele menționate de celelalte entități media, EUObserver, publicație prestigioasă cu sediul la Bruxelles reamintește și devotamentul Rovanei Plumb față de fostul șef al PSD, Liviu Dragnea. „A fost loială fostului lider pSD Liviu Dragnea afalt în închisoare într-un caz de corupție, în condițiile în care DNA a deschis alt dosar împotriva lui privind gestionarea unor fonduri UE.

Și presei de limbă franceză nu îi scapă problemele Rovanei Plumb. Radioul francez France Inter o prezintă: „De formație inginer, Rovana Plumb a fost ministru în executivul român din 2012, unde a deținut nu mai puțin de cinci portofolii: Mediu, Muncă, Familie, Educație Națională înainte de a deveni ministru al fondurilor europene, funcție pe care a părăsit-o după alegerea sa în Parlamentul European în mai 2019. Rovana Plumb a fost acuzată că a elaborat o decizie guvernamentală în favoarea unei companii apropiate de fostul om politic puternic al stângii din țara sa, Liviu Dragnea, încarcerat din mai 2019”, scriu ziariștii francezi.

Publicația franceză La Croix nu trece sub tăcere cazul Belina. Jurnaliștii acesteia avansează inclusiv ideea unei înlocuiri a Rovanei Plumb cu Ramona Mănescu. „Este bănuită de corupție în cazul transferului unei insule de pe Dunăre (Belina – n.red.) către județul Teleorman care apoi l-a vândut sectorului privat. Ea ar putea fi înlocuită de Ramona Mănescu, 46 de ani, fostă europarlamentară și ministru pentru afaceri europene din iulie 2019”. Presa a relatat însă și despre schimburile de terenuri controversate în care a fost implicată în sectorul 6 din București familia Mănescu (Ramona Mănescu și fostul liberal Rareș Mănescu) însă acestea nu au ajuns să facă obiectul unui dosar DNA. Nominalizarea Rovanei Plumb va fi însă urmată de vot în plenul Parlamentului European.

Reacțiile presei au veniut după ce marți Ursula von der Leyen a nominalizat-o pe Rovana Plumb pentru mandatul Transporturilor, unul important la nivel european.

„Rovana Plumb (România) este deputat în Parlamentul European (vicepreşedinte al Grupului Socialiştilor şi Democraţilor) şi a ocupat, la nivel naţional, posturile de ministru al Mediului şi schimbărilor climatice, ministru al Muncii, ministru al Fondurilor europene, ministru al Educaţiei şi ministru al Transporturilor. Ea se va ocupa de portofoliul Transporturi”, a anunțat marți după amiază preşedintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Citește aici: Ce așteaptă sindicatele din transporturile feroviare de la noul comisar

 

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole