vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Ce spun sindicaliștii feroviari despre Rovana Plumb, propusă comisar european pentru Transporturi

Să ne sprijine în accesarea de fonduri europene – asta spun, în esență, sindicaliștii feroviari despre Rovana Plumb, nominalizată marți de Ursula von der Leyen pentru postul de comisar european pentru Transporturi. În ciuda lipsei sale de experiență în domeniu, mai ales în sectorul feroviar, liderii sindicali îi dau credit, până la proba contrarie.

Adrian Bărbulescu

„Rovana Plumb (România) este deputat în Parlamentul European (vicepreşedinte al Grupului Socialiştilor şi Democraţilor) şi a ocupat, la nivel naţional, posturile de ministru al Mediului şi schimbărilor climatice, ministru al Muncii, ministru al Fondurilor europene, ministru al Educaţiei şi ministru al Transporturilor. Ea se va ocupa de portofoliul Transporturi”, a anunțat marți după amiază preşedintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Dincolo de agitația politică pe care a stârnit-o acest anunț – îndemnuri la mobilizare din partea premierului Viorica Dăncilă și, de cealaltă parte, apeluri la boicot din partea opoziției – Club Feroviar a vrut să afle cum a fost el perceput la nivelul liderilor sindicali din transportul feroviar românesc.

Să-și ia consilieri buni, spun sindicaliștii feroviari despre Rovana Plumb

sindicaliștii feroviari despre Rovana Plumb”Dacă vom ști să valorificăm această oportunitate, nu vom avea decât de câștigat”, ne-a declarat președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă, Iulică Măntescu. Întrebat dacă lipsa de experiență a Rovanei Plumb în domeniul transporturilor ar putea fi un impediment, liderul sindical a răspuns negativ: ”Chiar dacă un politician nu are suficientă experiență, are suficienți bani la dispoziție să-și ia consilieri. Aici depinde de felul în care-i alegi, pentru că dacă nici consilierii nu au experiență atunci avem o problemă”.

 

Potrivit lui Măntescu, principala preocupare a autorităților de la București ar trebui să fie, ca împreună cu posibilul viitor comisar european, să ridicăm rata de absorbție a fondurilor comunitare nerambursabile, pe modelul polonez. ”Acum, absorbția pe Transporturi este undeva la 25%. S-o mărim măcar la 75%, dacă nu la 99%, cum au făcut polonezii”, a încheiat Iulică Măntescu.

Florin Dobrescu: Trebuie ajustate unele directive europene

Tot pe absorbția fondurilor europene s-a axat și președintele Federației Naționale Drum de Fier, Florin Dobrescu. ”E îmbucurător pentru noi ca români că am obținut acest portofoliu. Acum, trebuie să știm să deschidem drumurile, pentru creșterea absorbției. Dau ca exemplu aripa sudică a Coridorului 4. Bulgarii au trecut Dunărea cu podul la Calafat, noi n-am făcut nimic”, a declarat el pentru Club Feroviar.sindicaliștii feroviari despre Rovana Plumb deraierea de la Dornești rectificarea bugetară Dobrescu despre CCM la CFR

În altă ordine de idei, liderul sindical a subliniat necesitatea ajustării unor directive europene, cum ar fi cea care prevede că toți mecanicii de locomotivă trebuie să fie acreditați și instruiți pentru operațiuni transfrontaliere: ”Sunt mecanici la compania de infrastructură CFR SA care lucrează pe locomotive de reparare a căii ferate și care nu vor ieși niciodată din țară. Ei de ce trebuie să fie acreditați?”.

Întrebat dacă lipsa de experiență în transporturi a Rovanei Plumb ar putea fi un handicap, Florin Dobrescu a răspuns: ”Dacă se documentează, se integrează rapid, pentru că e o femeie deșteaptă. Dacă ai un consilier bun te repliezi rapid”.

Grigore Mare: ”Depindem foarte mult de Europa, numai noi să fim oameni serioși”

La rândul lui, Grigore Mare, președintele Federației Naționale Feroviare Mișcare Comercial Vagoane, consideră că prezența unui român la cârma Transporturilor europene ne-ar putea ajuta foarte mult ca țară.

sindicaliștii feroviari despre Rovana Plumb

”În condițiile în care calea ferată e la pământ în România, trebuie politici europene. Depindem foarte mult de Europa, numai noi să fim oameni serioși. Dacă nu facem proiecte și dacă punem oameni nepotriviți în posturi cheie, degeaba”, a declarat el pentru Club Feroviar.

Liderul sindical a adăugat că nu știe dacă Rovana Plumb ”e chiar persoana indicată (pentru postul de comisar european pentru Transporturi – n.red.), dar e româncă”.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole