vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

O linie de tramvai din Iași a rămas fără finanțare europeană. Primăria vrea să facă un credit bancar

O linie de tramvai din Iași, cea care duce spre cartierul Dancu, a rămas fără finanțare europeană nerambursabilă. Explicația este că s-au depus prea multe proiecte.

tramvai din Iași
FOTO Reporter de Iași

Cum bugetul anual al municipiului Iași nu dispune de sumele necesare acstui proiect, singura speranță pentru asigurarea banilor necesari reparațiilor stă într-un împrumut făcut de Primărie.

Iașul avea alocată o sumă totală de 47 de milioane de euro pentru proiecte europene pe axa prioritară 4. „Aveți alocată suma de 47 de milioane de euro, dar experiența din anii trecuți a arătat că orașele din jur nu au făcut plafonul. Există posibilitatea să prindeți proiecte în plus, faceți o listă care să acopere încă o dată suma inițială”, a transmis Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord Est Primăriei Iași.

„Fiecare județ avea repartizată o sumă, noi aveam 47 de milioane de euro, dar am pregătit proiecte de 85 de milioane. Aproape dublu, cu speranța că ceilalți nu vor avea proiecte, nu vor fi eligibili. Dar, supriza a fost că s-a acoperit tot cu solicitări. Așa că acum există șanse foarte mici să promovăm linia de tramvai din Dancu pe fonduri europene”, explică viceprimarul Radu Botez, citat de Reporter de Iași.

Primăria nu renunță la linia de tramvai din Iași

Primăria Iași nu renunță, sub nici o formă, la linia de tramvai din zonă. Iar directorul Companiei de Transport Public, Cristian Stoica, explică de ce: „În primul rând, tramvaiele sunt de foarte mare capacitate, iar pe linia 3 există mulți călători la capăt, din Dancu. Noi avem la un tramvai capacitatea a aproape 3 autobuze. În al doilea rând, tramvaiul este un mijloc de transport curat. În al treilea rând, dacă are linie doar pentru el, fără alte obstacole, este foarte rapid”, a declarat Stoica.

„Au existat discuții să renunțăm la linia de tramvai, dar nu vom face asta. Acolo va rămâne tramvai, chiar dacă proiectul va mai fi puțin întârziat”, spune viceprimarul Radu Botez.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole