vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Rozalia Biro: autoritățile japoneze așteaptă începerea lucrărilor la Magistrala 6 de metrou

Autorităţile japoneze aşteaptă concretizarea lucrărilor la Magistrala 6 de metrou, a declarat marți deputatul UDMR Rozalia Biro, preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, la întoarcerea dintr-o vizită la Tokyo.

Magistrala 6

“Din suma totală este de 1,3 miliarde de euro, 350 milioane de euro este împrumutul acordat de Japonia pentru noi, alte 570 de milioane de euro sunt asigurate de UE, iar restul va trebui completat din bugetul de stat. Acesta a fost unul dintre principalele subiecte de discuţie cu doamna ministru al Dezvoltării Regionale şi Împuternicirea Femeilor (n.red. – Satsuki Katayama). În 2018 s-au aprobat cele 570 de milioane din fondurile UE. Rugămintea japonezilor este aceea de a concretiza lucrarea, pentru că finanţarea lor este blocată din 2007 în acest proiect. Solicitarea a venit de aşa manieră încât săptămâna viitoare voi depune o interpelare către ministrul Transporturilor şi către doamna premier, pentru că ar trebui să fie o prioritate acest proiect. Din moment ce avem două treimi finanţate dintr-o investiţie de 1,3 miliarde, Guvernul trebuie să asigure cel puţin începerea lucrărilor, dacă nu treimea necesară”, a declarat Biro Rozalia, într-o conferinţă de presă la Oradea.

Magistrala 6 de metrou, subiect de discuție la Tokyo

Șefa Comisiei de politică externă a făcut o vizită în Japonia, în perioada 25-28 august, timp în care a avut patru întâlniri bilaterale, onorate de partea japoneză la solicitarea deputatei: cu ministrul Dezvoltării Regionale şi Împuternicirea Femeilor, Satsuki Katayama (singura femeie ministru din Guvernul Shinzo Abe), cu preşedintele Grupului de prietenie parlamentară Japonia-România, Ichiro Aisawa, cu şefa Delegaţiei doamnelor parlamentare din Dieta japoneză, Shinako Tsuchiya (fost ministru de stat pentru Sănătate şi Muncă), precum şi cu omologul japonez, preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Reprezentanţilor, Kenji Wakamiya (fost ministru adjunct al Apărării).

“M-a surprins foarte plăcut că, după ce am solicitat întâlnirile, toate au fost acceptate. E un semn bun din partea Dietei japoneze către Parlamentul României, după ce, pe plan guvernamental, din păcate, ştiţi ce s-a întâmplat la vizita premierului japonez din ianuarie 2018… Eu m-am deplasat acum în Japonia pentru o altă activitate (la Congresul Federaţiei Internaţionale de Judo, ca vicepreşedinte al Comisiei de egalitate de gen a IJF n.red.). Dar am zis că trebuie să şi lucrez. Prin Comisia de politică externă am solicitat aceste întrevederi. Toate cele patru întâlniri au fost acceptate. Este un semn foarte bun. Şi trebuie să dezvoltăm pe mai departe relaţiile noastre”, a spus Biro, citată de Agerpres.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole