vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

CFR SA scoate la mezat clădiri, șine și macazuri vechi de la Caransebeș, Piatra Olt, Dâlga și Constanța

În perioada următoare Compania Națională de Căi Ferate CFR SA va scoate la vânzare mai multe imobile, șine și macazuri vechi, situate pe raza a trei regionale. Un proiect de Hotărâre de Guvern în acest sens a fost postat, pentru dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Transporturilor.

Adrian Bărbulescu

macazuri vechi

Proiectul de act normativ se referă la trecerea din domeniul public al statului în domeniul privat al statului, a unor mijloace fixe aflate în administrarea Ministerului Transporturilor şi în concesiunea CFR SA de pe raza Sucursalelor Regionale CF Craiova, Timişoara şi Constanţa, în vederea reutilizării şi refolosirii, respectiv scoaterii din funcţiune, casării şi valorificării după caz.

Pe raza Regionalei Craiova sunt propuse pentru disponibilizare mijloace fixe aferente gării Piteşti, pe secţia de circulaţie interoperabilă Piteşti – Piatra Olt, care aparţin domeniului public al statului, afectate de lucrări de modernizare. Mijloacele fixe în cauză sunt șine și macazuri care au un grad de uzură avansat şi nu mai prezintă utilitate funcţională.

Pe raza Regionalei Timişoara există mijloace fixe propuse pentru disponibilizare, aferente staţiilor de cale ferată Caransebeş şi Lugoj, care aparţin domeniului public al statului şi sunt afectate de lucrările de modernizare la instalaţiile de centralizare electronică ESTW L90 RO. Este vorba de instalaţii de centralizare  electrodinamică.

Șine, macazuri vechi dar și clădiri, ”la ofertă” la Constanța

Mai în est, pe teritoriul pe care operează autoritatea Regionalei CF Constanţa, sunt propuse pentru disponibilizare mijloace fixe aferente haltei Dâlga, respectiv staţiilor Palas şi Constanţa Mărfuri, afectate de lucrările de modernizare şi reabilitare a liniei de cale ferată. Este vorba de clădiri/ cabine (o clădire din halta Dâlga şi două cabine din staţiile Palas şi Constanţa Mărfuri), care se află în stare avansată de degradare (tencuieli şi zidărie căzute, fără uşi, fără ferestre şi cu acoperişurile deteriorate).

CFR SA a obţinut aprobarea Adunării Generale a Acţionarilor nr.7/ 31.05.2019. Pentru Sucursalele  Regionale Craiova, Timişoara şi Constanţa au fost anexate extrase de carte funciară iar Statul Major General din cadrul Ministerului Apărării Naţionale a avizat favorabil proiectul tehnic privind dezafectarea mijloacelor fixe în cauză.

”Componentele reutilizabile se vor folosi pentru lucrări de reparaţii sau întreţinere ale elementelor căii ferate în vederea menţinerii acesteia la parametrii de funcţionare şi siguranţă a circulaţiei, cu respectarea normativelor şi legislaţiei în vigoare. Pentru celelalte componente care nu mai pot fi reutilizate, se va trece la valorificare, conform prevederilor legale în vigoare”, se arată în proiectul de act normativ.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole