vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Emmanuel Macron face apel la SNCF să termine linia de TGV Amiens – Paris până în 2025

Președintele Franței, Emmanuel Macron, face apel la SNCF să-și optimizeze calendarul în așa fel încât linia de TGV Amiens – Paris să fie gata până în 2025.

Anunțul a fost făcut de Brigitte Fouré, primarul capitalei Picardiei. Alesul local a postat pe rețelele sociale o scrisoare datată 12 august și semnată Emmanuel Macron prin care invită SNCF ”să-și optimizeze calendarul pentru a reuși punerea ăn funcțiune a acestei linii la orizontul anului 2025”.

TGV Amiens

”Este pentru prima oară când ni se anunță o dată precisă. Sunt liniștită și bucuroasă: 2025 e mâine dimineață. Asta va schimba și viața celor care lucrează la Roissy și care fac naveta în fiecare zi”, a scris primarul, citată de France TV Info.

Concret, acest proiect prevede construcția racordului Creil – Roissy (6-7 km) care va face lega Picardia de rețeaua de mare viteză. Grație acestei investiții, Gara Paris Aéroport Roissy-Charles de Gaulle va fi accesibilă fără schimbarea trenului de la Chantilly, Creil, Pont-Sainte-Maxence, Clermont, Compiègne și Amiens. Traseul Amiens-Paris ar urma să fie parcurs în 30 de minute cu două perechi de TGV pe zi.

Contractul pentru linia de TGV Amiens – Paris, semnat în 2017

Pentru a reveni la originea acestui proiect, trebuie să ne întoarcem în 2017, când primul ministru de la acea vreme Bernard Cazeneuve a semnat un contract. Inițial, calendarul SNCF prevedea începerea lucrărilor în 2022 pentru o punere în funcțiune estimată la orizontul 2027/2028.

Acest șantier feroviar se înscrie în proiectul Legii oritării mobilității (LOM) depus în noiembrie 2018 destinat ”să dea un răspuns puternic pentru fracturile și sentimentul de injustiție care-i încearcă pe mulți francezi în deplasările lor”, așa cum declara Élisabeth Borne când era ministru al Transporturilor.

În acest dosar, Brigitte Fouré a felicitat implicarea puternică a Consiliului Regional, a colectivităților locale și a statului. ”Eram toți de acord de multă vreme. Multe lucruri sunt deja pregătite, nu mai rămâne decât să începem construcția”, a concluzionat primarul din Amiens.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole