vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Florin Dobrescu despre rectificarea bugetară: trebuie să intervină ministrul pentru subvenția la CFR Călători

Președintele Federației Sindicale Drum de Fier, Florin Dobrescu, face un apel la ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, căruia îi cere să intervină pentru ca rectificarea bugetară să nu afecteze negativ societățile și companiile de cale ferată. CFR Călători ar trebui să primească în plus peste 400 milioane de lei, pentru a nu bulversa tot sistemul feroviar.

Adrian Bărbulescu

rectificarea bugetară Dobrescu despre CCM la CFR

”Trebuie să intervină ministrul, pentru că el este ordonator de credite. Dacă nu se completează compensația de la CFR Călători (cu 400 milioane de lei – n.red.) ne blochează total pe toți. La compania de infrastructură CFR SA nu se vor mai plăti salariile”, a declarat Florin Dobrescu pentru Club Feroviar.

El a explicat că, dacă CFR Călători nu-și primește de la bugetul statului banii de compensație (subvenție, în limbaj comun), nu va mai putea plăti, la rândul ei, tariful de utilizare a infrastructurii către CFR SA. ”Sectoarele linii și instalații sunt plătite din bani publici, dar ceea ce ține de trafic trebuie acoperit din venituri proprii”, a explicat liderul sindical.

El a continuat, arătând că cel mai important capitol pentru sectorul feroviar și nu numai este reprezentat de investiții: ”Investiții au toate companiile – și CNAIR, și CFR, și aeroporturile. Dacă ai umblat la investiții i-ai lovit pe toți. Cu ce să crești viteza de circulație a trenurilor dacă iei banii? S-a spus că se va lua de unde nu s-au cheltuit, însă să nu uităm că bugetele de venituri și cheltuieli ale companiilor feroviare pe anul în curs au fost aprobate abia în luna iunie. O licitație durează minimum 60 de zile, dacă nu sunt contestații. Pe urmă vii și spui că de ce nu s-au cheltuit banii”.

Nebuloasă privind rectificarea bugetară

Florin Dobrescu a arătat că, în opinia lui, ar trebui întocmite bugete multianuale pentru societățile feroviare, care să fie și respectate, deoarece sunt lucrări care se pot întinde pe doi sau trei ani de zile. ”Toată lumea din jurul nostru investește în calea ferată, cu bani europeni sau de la buget. Noi stăm cu aripa sudică a Coridorului IV și nu luăm bani europeni. Pe Predeal – Brașov, tot nu avem soluții, chiar dacă s-au făcut până acum două studii de fezabilitate”, a spus el.

Potrivit liderului sindical, cea mai mare problemă cu care se confruntă în momentul de față Compania Națională de Căi Ferate CFR SA este lipsa materialelor – șină, traverse, piatră spartă și lista ar putea continua. Dobrescu a exemplificat cu Magistrala 900, unde mai mult de 50% din șină trebuie înlocuită (cel puțin 250 km), iar lucrurile stau similar și pe Magistrala 500, unde, între Mizil, Focșani și mai departe la Adjud calea de rulare are durata de viață expirată. El a salutat în acest sens inițiativa directorului general al CFR SA, Constantin Axinia, de a lansa licitații în vederea încheierii unor acorduri cadru urmate de contracte subsecvente pentru a asigura un flux constant de materiale și piese de schimb.

Ministerul Transporturilor ar pierde peste două miliarde lei la rectificare, potrivit datelor prezentate luni. Atunci când a fost întocmit bugetul CFR Călători pe anul în curs, el a fost construit pe o pierdere estimată de 431,051 milioane de lei (aproape 92 milioane de euro), cu promisiunea că ea va fi acoperită la rectificarea bugetară. Banii care lipsesc reprezintă diferența de compensație pentru serviciul public de transport feroviar de călători pe 2019.

În proiectul de BVC CFR Călători pe 2019 este prevăzută o creștere spectaculoasă a cheltuieilor alocate pentru reparații și întreținere pentru materialul rulant, de 47,51% față de anul precedent. În cifre absolute, aceste cheltuieli se vor ridica la 164 milioane de lei. Asta dacă nu cumva rectificarea le va diminua considerabil.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole