vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Rectificare bugetară: Transporturile ar pierde peste două miliarde lei. Dar CFR?

licitație pentru întreținere și reparație lucrări la infrastructura feroviarăMinisterul Transporturilor ar pierde peste două miliarde lei la rectificare, potrivit datelor prezentate luni, în ziua în care ar urma să aibă loc rectificarea. Întrebarea este: va fi amputat și bugetul companiilor CFR, CFR Călători sau Metrorex? Dacă ținem seamă de argumentul adus de către ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, că banii vor fi retrași doar de unde nu s-au cheltuit, CFR nu îi va pierde. Dar va fi așa?

Guvernul ar trebui să aprobe luni rectificarea bugetară, în urma căreia câştigă bani Serviciile de informații şi Preşedinţia, dar sunt tăiate fonduri de la Transporturi, Educaţie şi Sănătate, potrivit unui articol apărut în Adevărul pe baza unor informații de la surse care și-au păstrat anonimatul.

Rectificarea bugetară trebuia să fie aprobată până pe 31 iulie, spunea iniţial ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici. Data planificată este 5 august, adică luni. „Luni va fi aprobată,  asta este planificarea noastră”, a declarat Teodorovici, săptămâna trecută. Totuşi, deşi rectificarea urmează să fie adoptată luni, până duminică seara proiectul nu fusese publicat.

Până duminică seara apăruseră, aşadar, doar informaţii pe surse privind rectificarea bugetară, potrivit cărora Guvernul taie bani de la Sănătate, Educaţie şi Transporturi şi dă în plus la servicii şi Preşedinţie. Astfel, prima rectificare bugetară va fi „uşor” negativă, în condiţiile în care deficitul bugetar după primele şase luni a fost de 19,96 miliarde de lei, iar Guvernul plănuieşte un deficit de 28 miliarde, pe tot anul 2019.

Potrivit Adevărul, Ministerul Transporturilor pierde cei mai mulţi bani la rectificarea bugetară, între 2,5 şi 3 miliarde de lei, din bugetul de 12,6 miliarde de lei. Motivul invocat de cei de la Finanţe este legat de faptul că Transporturile nu au realizat proiectele depuse. „Au cheltuit în primele şase luni doar 30%. Şi după reducerea bugetului le rămân peste 5,5 miliarde de lei, cu 2 miliarde mai mult decât au cheltuit în primele şase luni”, au declarat surse din Ministerul de Finanţe.

Amputările masive au fost infirmate luni de către ministrul Teodorovici. El a anunțat o rectificare pozitivă de care să beneficieze ministrele care au măsuri importante de investiții. „Toate ministerele care au planificate măsuri importante de investiţii şi nu numai, vor primi toate sumele necesare astfel încât până la finele acestui an să le şi aplice. Sunt convins că va fi o rectificare pozitivă.”, a declarat Teodorovici, întrebat în legătură cu informaţiile apărute în presă, referitoare la amputările bugetare.

Trebuie luat însă în calcul că rectificarea bugetară pozitivă este cea în care majorarea veniturilor la buget o depășește pe cea a cheltuielilor, nefiind însă exclusă tăierea unor cheltuielil.

Companiile din Transporturi, performanțe diferite

Dacă ar fi adevărat că Guvernul va tăia bani unde aceștia nu s-au cheltuit care ar putea fi companiile afectate la Ministerul Transporturilor?

Cifre difuzate recent la reuniunea POST de la Timișoara arată că CFR se găsește în situația cea mai bună și că, de aceea, nu există motive pentru a i se lua bani. Nu trebuie uitat că un grad de absorbție bun nu poate fi atins dacă nu există și o cofinanțare corespunzătoare făcută cu bani de la buget.

Compania CFR SA a înregistrat în primele șase luni ale anului un grad de realizare la absorbție de 246,61%, față de valoarea previzionată, suma rambursărilor fiind de 333,54 milioane lei.

La capitolul execuție bugetară,  gradul de realizare pe primele șase luni a fost de 86,64%, cu un maxim de 98,83% pe fonduri de dezvoltare regională și 87,65% la proiecte alimentare și din fonduri de coeziune. Practic din alocarea de 631,1 milioane lei pentru primele șase luni s-au cheltuit 546,79 milioane lei. Programul prevede proiecte finanțate din fonduri externe nerambursabile de 1,32 miliarde lei pentru întregul an (sunt incluse atât finanțările europene cât și cofinanțarea de la bugetul de stat).

Maximul gradului de absorbție a fost atins în cazul Fondurilor de Coeziune unde gradul de realizare a fost de 246,61%. Aceasta deoarece valoarea previzionată pe primele șase luni a aborbției a fost de 135,25 milioane lei, în condițiile în care cea rambursată a fost de 333,54 milioane lei. Rezultatele au fost însă mai slabe la capitolul Fonduri Europene de Dezvoltare Regională. Aici valoarea previzionată a fost de 46,06 milioane lei, iar cea rambursată a fost de 9,73 milioane lei, respectiv 21,13%.

Este de altfel singura companie sau Organism Intermediar, cum i se spune în limbajul fondurilor europene, care a depășit gradul de absorbție planificat pentru jumătate anului. Astfel dacă CFR SA înregistrează 222,82%, Compania de Drumuri a atins 85,98%, iar Metrorex de abia 19,18%.

Ceea ce însă reprezintă o bilă neagră pentru CFR este situația celor două contracte importante de modernizare a căii ferate, anume Brașov – Apața și Cața – Sighișoara, pe de o parte, și Apața – Cața, pe de altă parte. În măsura în care bugetul Transporturilor prevede sume importante pentru demararea lucrărilor de modernizare în acest an  banii ar putea fi retrași sau, în cel mai bun caz, redirecționați către alte proiecte. Trebuie reamintit că proiectul bugetului de stat prevede pentru proiectul modernizării Brașov – Sighișoara suma de 1,89 miliarde lei cu titlul „Program 2019”.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole