vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Bani tăiați de la Transporturi, la rectificarea bugetară

Ministerul Transporturilor ar urma să piardă bani la rectificarea bugetară care va fi făcută cât de curând, potrivit unui comunicat ALDE.

Banii vor fi retrași nu numai de la  Transporturi ci și de la Ministerul Educației sau Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă remis luni.

„În cadrul şedinţei coaliţiei de guvernare din această dimineaţă, preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a discutat cu premierul Viorica Dăncilă şi ministrul de Finanţe, Orlando Teodorovici, propunerea de rectificare bugetară pentru acest an. Preşedintele Călin Popescu-Tăriceanu a reiterat că ALDE nu este de acord cu reducerea sumelor de la ministere de bază în dezvoltarea statului, precum Ministerul Transporturilor, Ministerul Educaţiei sau Ministerul Sănătăţii. De asemenea, ALDE nu este de acord cu reducerea sumelor de la investiţii şi a cerut identificarea unor soluţii”, se arată într-un comunicat al ALDE.

Posibila amputare a bugetului Ministerului Transporturilor, cu efect negativ asupra bugetelor societăților de cale ferată, vine în contextul unor nemulțumiri deja existente. La aprobarea bugetului de stat, la începutul anului, sindicatele feroviare au spus că minusurile căii ferate sunt cauzate de subfinanţarea companiei de către stat şi din diminuarea constantă a compensaţiilor acordate pentru transportul de persoane. Deşi compania ar trebui să primească în 2019 compensaţii de 1,7 miliarde lei, Guvernul i-a alocat doar 1,070 miliarde lei, cu peste 600 milioa-ne lei mai puţin decât este necesar.

Rodrigo Maxim, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), spunea la acel moment: “Suma respectivă este insuficientă pentru acest an. Vom ajunge în luna august să nu avem bani pentru salarii. Mecanicii de locomotivă m-au anunţat deja că, în prima zi în care nu primesc salariile, la ora 00:00 vor opri circulaţia pe calea ferată. Este posibil să oprească lucrul şi dacă nu li se vor mări salariile, ţinând cont de faptul că majoritatea personalului din cadrul companiei are salariul de bază la nivel minim pe economie, ca orice muncitor necalificat. Este inadmisibil să avem ingineri şi personal de specialitate angajaţi cu salariile unor muncitori necalificaţi”.

 

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole