vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Premierul Italiei, Giuseppe Conte: nu se va opri proiectul pentru noua linie feroviară Lyon-Torino

A opri proiectul pentru noua linie feroviară Lyon-Torino ”ar costa mai mult decât să-l finalizăm”, a declarat premierul italian Giuseppe Conte. El a pus astfel capăt unei polemici din cadrul coaliției de guvernare de la Roma care dura de mai bine de un an.

noua linie feroviară Lyon-Torino

Giuseppe Conte reia proiectul noii linii feroviare Lyon-Torino, în loc să-l oprească, așa cum lăsase să se înțeleagă în martie.

”A nu face linia de mare viteză ar costa mult mai mult decât finalizarea proiectului”, a scris președintele Consiliului italian într-un mesaj postat pe Facebook. O modalitate de a contesta elegant poziția Mișcării 5 Stele, unul dintre partidele din arcul guvernamental, de a se opune marilor investiții în infrastructură.

Partidul lui Luigi di Maio nu contenește să se opună, pe acest subiect al căii ferate, Ligii lui Matteo Salvini, primul denunțând o risipire a banului public, iar a doilea considerând indispensabilă continuarea unui șantier vital pentru economia țării.

Costuri amețitoare pentru noua linie feroviară Lyon-Torino

În ciuda concluziilor comisiei de experți care evaluează costuri suplimentare de șapte miliarde de euro beneficiilor pe care le-ar genera linia ferată, care ar trebui să servească cu precădere transportul de mărfuri, Giuseppe Conte a luat act de noul raport de forțe favorabil Ligii după victoria sa la alegerile europarlamentare de la finele lunii mai. De altfel, Europa este gata să mărească finanțarea, ceea ce va însemna o economie pentru Italia estimată la 1,6 miliarde de euro, a precizat el.

Elementul central al investiției feroviare este un tunel de 57,5 km, care a început să fie săpat în Munții Alpi. Costul său este estimat la 8,6 miliarde de euro. Uniunea Europeană s-a angajat să finanțeze 50% din investiție, cu posibilitatea de a mări procentul la 55%. Pe de altă parte, Parisul va aloca 2,15 miliarde de euro, iar Roma 2,48 miliarde.

În urma anunțului făcut de Giuseppe Conte, Luigi di Maio nu a pierdut doar o bătălie politică, dar și numeroși alegători din fiefurile sale din Piemont, comentează Les Echos.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole