vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Croația va primi finanțare BEI pentru modernizarea liniei Vinkovci – Vukovar

Banca Europeana de Investitii a anuntat ca va evalua proiectul de modernizare a liniei Vinkovci – Vukovar din Croatia, cu o valoare totala de 77 de milioane de euro.
Propunerea de finantare a BEI este de 10 milioane de euro. In 2018, un acord de finantare a fost semnat de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii din Croatia, Agentia Centrala de Finantare si Contractare si compania HŽ Infrastruktura. Acordul are o valoare totala de 92 de milioane de euro, 70 de milioane de euro fiind costuri eligibile. Proiectul este cofinantat de Uniunea Europeana in cadrul Programului Operational „Competitivitate si Coeziune”, prin Fondul de Coeziune cu 85% si de Guvernul croat cu 15%.
Proiectul prevede modernizarea si electrificarea unei sectiuni de 18,7 km care va fi adaptata la o viteza maxima de 120 km/h, ceea ce va reduce timpul de calatorie cu 50%.
In cadrul proiectului, vor fi realizate lucrari de reconstructie si reinnoire a liniei de cale ferata simpla, lucrari de reconstructie in doua statii (Vukovar-Borovo naselje si Vukovar) si doua puncte de oprire, Nuštar si Bršadin-Lipovača. De asemenea, proiectul va include si toate lucrarile necesare de constructii civile, comanda si control, semnalizare si centralizare electronica si subsisteme de tractiune. In martie, HŽ Infrastruktura a semnat un contract de supraveghere a lucrarilor pentru modernizarea si electrificarea liniei de cale ferata Vinkovci – Vukovar alaturi de consortiul format din Rubicon Engineering si SPC Engineering Ltd. din Bulgaria, in valoare de 1,4 milioane de euro. Dupa finalizarea lucrarilor, transportul de calatori va dura 20 de minute, iar cel de marfa, 30 de minute.
Proiectul va permite o crestere a volumului transportului feroviar si operatiunilor de transbordare in Portul Vukovar, va imbunatati legatura de transport feroviar de calatori in regiunea Vukovar-Srijem cu principalele coridoare de trafic si celelalte regiuni si va avea un impact pozitiv asupra confortului si sigurantei calatoriilor in cadrul transportului de navetisti.
Aflandu-se pe Coridorul TEN-T Rin-Dunare, portul va beneficia de o legatura optima cu Coridorul RH1, fostul Coridor pan-European X.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole