vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Portul Rijeka isi modernizeaza infrastructura feroviara

Administratorul de infrastructura feroviara din Croatia, HŽ Infrastruktura, si compania slovena SZ-ZGP au semnat un contract pentru lucrari de modernizare a infrastructurii din Portul Rijeka in cadrul proiectului Portul Rijeka – Terminalul de Containere din Portul Zagreb, dezvoltat impreuna cu Autoritatea Portuara Rijeka.
Valoarea totala a proiectului este de 32 de milioane de euro din care 85% (26,8 milioane de euro) este cofinantarea CEF. Acordul de finantare pentru proiect a fost semnat in 2016 intre INEA, Autoritatea Portuara Rijeka si HŽ Infrastruktura Ltd. Proiectul a primit o cofinantare de 85% din partea Mecanismului de Interconectare a Europei (CEF).
Proiectul va fi implementat in trei faze. Prima etapa prevede reconstructia sectiunii de linie pentru transportul de marfa din gara Rijeka care prevede reconstructia si extensia a 12 linii si aparate de cale, constructia tuburilor profilate pentru instalatiile electrice si instalarea cablurilor de telecomunicatii si a celor de iluminat, dar si lucrari la catenara si substructura pentru a imbunatati capacitatea portanta si drenarea bazei. HŽ Infrastruktura va investi in aceste lucrari, in timp ce Autoritatea Portuara Rijeka va finanta urmatoarele doua faze ale proiectului. In cadrul celei de-a doua faze, proiectul include constructia unei legaturi cu reteaua de cale ferata si constructia tuburilor profilate pentru instalatiile electrice pe legatura dintre liniile reconstruite din statia de transport de marfa Rijeka si terminal.
Cea de-a treia faza prevede constructia a patru linii de 400 km pe noua sectiune a terminalului de containere din Zagreb si a doua linii pentru macarale portal.
Conform estimarilor, proiectul va fi finalizat in 2020.
„Semnarea acestui contract este o continuare a cooperarii de succes dintre Autoritatea Portuara Rijeka si HŽ Infrastruktura, nu doar pentru Portul Zagreb, dar si pentru Brajdica si pentru alte proiecte. Acesta este unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructura, iar obiectivul sau principal este transferul modal si cresterea cotei transportului feroviar”, a declarat Ministrul Transportului si Infrastructurii Oleg Butkovic.
„Acest proiect va stimula dezvoltarea competitivitatii portului Rijeka”, a declarat Ivan Kršić, CEO-ul HŽ Infrastruktura, mentionand ca documentatia pentru construcrtia podului Škrljevo – Rijeka – Jurdani se afla in pregatire.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole