vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Nelu Barbu: Guvernul a decis că CFR poate interveni la arborii căzuți pe calea ferată

Guvernul a decis că CFR poate interveni la arborii căzuți pe calea ferată, a anunțat miercuri seara purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

arborii căzuți pe calea ferată

“În şedinţa de Guvern de astăzi a fost aprobată o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 12/1998 privind transportul pe căile ferate române şi reorganizarea Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române. Este vorba despre crearea cadrului legal pentru a da posibilitatea Căilor Ferate Române să intervină pe calea ferată pentru situaţii cum au fost acum câteva zile când au căzut arbori pe calea ferată”, a precizat Barbu, la finalul şedinţei Executivului.

El a adăugat că exista o lacună legislativă, nu era stipulat clar faptul că în astfel de situaţii poate interveni şi CFR. Numai că CFR intervine de fiecare dată, iar marea problemă este că Ministerul Mediului nu aprobă defrișări în zona de siguranță feroviară. În aceste condiții, anunțul făcut de Nelu Barbu este cel puțin confuz.

Arborii căzuți pe calea ferată au blocat zeci de trenuri

Decizia luată la Palatul Victoria vine la numai câteva ore după ce un incident în acest sens a avut loc în județul Covasna. Traficul feroviar a fost întrerupt miercuri după-amiază pe Magistrala 400 Braşov – Cluj Napoca, între staţiile Bixad şi Malnaş, judeţul Covasna, după ce un copac căzut a rupt firele de contact, a anunțat Centrul Infotrafic. Din fericire, în urma incidentului nu au existat victime și nici trenuri oprite în linie curentă.

Mai grav a fost însă săptămâna trecută, când circulația feroviară a fost oprită temporar în partea de vest a țării, pe raza Regionalei CF Timișoara, între stațiile Caransebeș și Orșova unde, din cauza furtunilor violente, arborii prăbușiți de pe versanți au rupt linia de înaltă tensiune și au blocat calea ferată.

Zeci de angajați feroviari au acționat cu utilaje pentru tăierea arborilor, îndepărtarea acestora de pe linia de cale ferată și înlocuirea liniei de înaltă tensiune, ruptă pe mai multe secțiuni, între stațiile Slatina – Timiș – Zeregova. Pentru a asigura accesul echipelor de intervenție în zona afectată, opt trenuri de călători au staționat ore bune în gările  adiacente până la finalizarea lucrărilor de eliberare a gabaritului și înlocuirea liniei de contact, pentru repunerea acesteia sub tensiune.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole