vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Portal de servicii feroviare, inițiat de către Comisia Europeană

Facilitatile feroviare din UE, dar si din Rusia, Turcia, China, Kazahstan sunt prezente pe o singură hartaPortalul face parte din efortul continuu al Comisiei Europene de a stimula sectorul feroviar prin deschiderea piețelor de transport și stimularea concurenței.

Portalul comun european de infrastructură feroviară este disponibil din această săptămână, online, la adresa  https://railfacilitiesportal.eu/, potrivit unui anunț al Comisiei de zilele trecute.

“Portalul infrastructurilor feroviare” va oferi o oportunitate confortabilă de a publica informații despre serviciile operatorilor în conformitate cu reglementările UE relevante, pentru promovarea facilităților și serviciilor. În același timp, expeditorii, operatorii de transport feroviar și alte companii de logistică feroviară vor obține o singură sursă de informații care să le permită să identifice mijloacele relevante pentru planificarea și optimizarea lanțurilor lor de transport”, spun inițiatorii proiectului.

Acesta a fost pus la punct de către un consorțiu format din HaCon, IBS, SGKV, Triona, UIC and UIRR, la comanda DG MOVE.

Portalul permite acces facil și rapid la informații privind facilitățile feroviare și serviciile legate de transportul feroviar. Lipsa unor astfel de informații până acum a fost identificată ca o barieră semnificativă în planificarea eficientă a serviciilor feroviare, în special a serviciilor transfrontaliere de transport de marfă.

Portalul este un portal comun, ușor de utilizat și orientat spre piață, care cuprinde și furnizează informații cheie privind infrastructurile de servicii feroviare (gări, terminale intermodale, stații de distribuție, facilități de alimentare cu combustibil etc.) și infrastructură (de exemplu legături publice și private) în întreaga Europă. De asemenea, oferă informații privind disponibilitatea serviciilor legate de transportul feroviar (de exemplu, repararea și întreținerea locomotivelor, realimentarea, vămuirea).

Portalul permite clienților și operatorilor de transport feroviar să caute anumite tipuri de facilități sau servicii feroviare prin utilizarea unor categorii predefinite exhaustiv care să filtreze informațiile, cum ar fi tipurile de echipamente, tipurile de unități de încărcare acceptate la unitate, tipurile de mărfuri, etc.

„Este posibil să căutați într-o anumită zonă geografică folosind instrumentul de mărire a hărții, tastând un cod poștal, prin facilități de filtrare situate pe oricare dintre coridoarele de transport feroviar de marfă și multe altele”, explică inițiatorii proiectului.

Portalul permite operatorilor instalațiilor de servicii feroviare să își îndeplinească obligațiile legale în conformitate cu Directiva 2012/34 / UE și cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2177 într-un mod prietenos și ușor de utilizat. Operatorii instalațiilor feroviare se pot înregistra gratuit și pot încărca o descriere a facilităților lor și a serviciilor furnizate în acestea.

Portalul a fost dezvoltat în baza unui contract semnat de Comisia Europeană, însă funcționarea acestuia aparține actorilor implicați în transportul feroviar. Aceștia sunt responsabili pentru încărcarea și actualizarea informațiilor și pentru utilizarea optimă a serviciilor sale. Succesul portalului va depinde de calitatea informațiilor furnizate prin intermediul acestuia. În cele din urmă, ar trebui să permită o stimulare foarte necesară pentru transportul feroviar și pentru intermodalitate.

România este prezentă pe baza de date https://railfacilitiesportal.eu/ cu 35 de facilități, față de Germania cu 1.230 facilități, Polonia cu 58 facilități, Cehia cu 68 facilități, Ungaria cu 142 facilități și Bulgaria cu 1 facilitate. La București sunt prezentate trei terminale intermodale la Tibbett Logistics, CFR Marfă și Recombi. România mai figuirează cu terminale feroviare multifuncționale (Galați, Iași, Alba Iulia, Constanța, Oradea). Pe lângă terminale intermodale și cele feroviare multifuncționale harta mai prezintă poziționarea stațiilor de pasageri, puncte vamale, zone de depozitare, servicii mobilitate, alimentare carburanți, etc.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole