vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Statutul personalului feroviar a fost trimis spre promulgare la președintele Klaus Iohannis

Legea privind Statutul personalului feroviar a fost trimisă luni de Camera Deputaților, spre promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

”Secretariatul General al Camerei Deputaților a trimis astăzi Statutul Personalului Feroviar (PL-x 37/2017) la Președintele României pentru promulgare”, a anunțat pe site-ul său Federația Mecanicilor de Locomotivă.

Statutul personalului feroviar

”Stimate domnule Președinte, Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane, cea mai mare federație sindicală a lucrătorilor feroviari din România, vă trimite prezenta scrisoare pentru a vă informa cu privire la dorința celor câteva zeci de mii de români angajați în sistemul feroviar românesc ca Legea Statutului personalului feroviar să fie promulgată de către Excelența Voastră. Statutul personalului feroviar din România este un document care reglementează relațiile de muncă dintre ceferiști și angajatorul său și are o importanță deosebită pentru întreg sistemul feroviar românesc ca parte esențială a mecanismului strategic al economiei românești”, se arată într-o scrisoare trimisă președintelui Klaus Iohannis de FNMCV, sub semnătura liderului sindical Grigore Mare.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat pe 7 mai, cu 203 voturi pentru, două împotrivă și 86 de abțineri, proiectul de Lege privind Statutul personalului feroviar. Pe 14 mai, legea a fost depusă la secretarul general al forului legislativ, pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constituționalității legii. Cum nimeni nu a contestat constituționalitatea, următorul pas a fost trimiterea la Palatul Cotreceni, în vederea promulgării și, apoi, a publicării în Monitorul Oficial al României.

Ce prevede Statutul personalului feroviar

Pe 16 aprilie 2019, Comisia pentru Muncă din Camera Deputaților a dat votul final pe Statutul feroviarului. S-a obținut mărirea coeficienților de ierarhizare la un nivel foarte apropiat de nivelul cerut de CSNTR, respectiv coeficienții câștigați prin Contractul colectiv de muncă la nivelul ramurii transporturi 2008-2010. Astfel, pentru muncitorii calificați a fost aprobat un coeficient de 1.45, față de propunerea inițială de 1.2. Pentru funcțiile pentru care condiția de pregătire este de studii superioare s-a obținut un coeficient de ierarhizare de 2.2, au informat recent sindicaliștii.

Cu privire la reducerea vârstei de pensionare s-a aprobat reducerea vârstei standard de pensionare cu cinci ani, fără penalizare, pentru întreg personalul feroviar, reușindu-se reducerea stagiului obligatoriu de cotizare de la 35 la 30 de ani.

Reglementări de acum mai bine de 40 de ani

În expunerea de motive la proiectul de lege, formulată de inițiatorii lui, se arată că în rândul angajaților feroviari se înregistrează un grad ridicat de uzură fizică și psihică, din cauza condițiilor deosebite de muncă din acest sector de activitate.

În momentul de față, este în vigoare Decretul nr. 360 din 1976 privind Statutul disciplinar al personalului din unitățile de transporturi. Deputații și senatorii care au inițiat proiectul de lege ce merge acum la promulgare consideră că reglementarea din perioada comunistă trebuia actualizată, ținând cont de modificările intervenite în ultimii 40 de ani în legislația națională și în cea europeană.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole