joi, septembrie 19, 2024
spot_img

Un nou studiu demonstreaza potentialul trenurilor pe baza de hidrogen din Europa

Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU) si Shift2Rail Joint Undertaking (S2R JU) au lansat un nou studiu care analizeaza oportunitatile care permit introducerea la scara mai larga a tehnologiilor pe baza de celule de combustibil si hidrogen (FCH) pe piata feroviara europeana.
Studiul demonstreaza ca tehnologiile FCH au un potential semnificativ pe piata feroviara deoarece ofera o solutie flexibila, non-poluanta si potential competitiva din punct de vedere al costurilor care justifica inlocuirea trenurilor diesel, in anumite situatii.
„Atunci cand vorbim despre tehnologia pe baza de hidrogen, nu vorbim doar despre decarbonizarea transportului. Vorbim si despre aer curant, despre reducerea nivelului de congestie si externalizarea costurilor. Este foarte important sa exploram solutia oferita de hidrogen, capabila sa duca la un sistem de transport mai eficient.
Shift2Rail a demonstrat inca o data importanta transportului feroviar atunci cand vine vorba despre inovare si reducerea impactului asupra mediului. „Tehnologia pe baza de celule de hidrogen este esentiala pentru a obtine un nivel ridicat al decarbonizarii sistemului de transport si ar putea juca un rol important in tranzitia catre solutiile energetice durabile. Sunt un sustinator infocat al FCH si al inovarii continue”, a declarat Henrik Hololei, Director General pentru Mobilitate si Transport.
Studiul privind utilizarea celulelor de combustibil si hidrogen in domeniul feroviar analizeaza nivelul de dezvoltare, argumentele economice, potentialul pietei, zece studii de caz specifice si principalele bariere in utilizarea tehnologiilor FCH in diferite aplicatii feroviare.
„Conform studiului, activitatile de dezvoltare a pietei trenurilor FCH sunt concentrate in prezent in Europa. Acest lucru este incurajator deoarece Europa se afla astfel in prim-planul activitatilor care implica tehnologia trenurilor FCH ceea ce se traduce printr-un potential semnificativ pentru industria FCH europeana”, a declarat Carlo Borghini, Directorul Executiv al S2R JU.
Studiul analizeaza zece studii de caz din Europa. De asemenea, au fost evaluate trei aplicatii – pe automotoare, pe locomotive de manevra si pe locomotive de marfa. In unele cazuri, deja se poate vedea un Cost Total de Proprietate(TCO) pentru celulele de combustibil, in timp ce, in alte aplicatii, celulule de combustibil sunt recunoscute ca cea mai potrivita alternativa cu emisii zero.
Studiile de caz au dezvaluit situatii de utilizare atractive si conditii de limitare posibile pentru tehnologiile FCH in mediul feroviar. Au fost identificate mai multe bariere care trebuie depasite pentru a debloca intregul potential al acestor tehnologii. De asemenea, au fost propuse trei teme de cercetare si inovare ca metode de combatere a celor mai importante astfel de bariere.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole