vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Camera Deputaților a adoptat Statutul personalului feroviar, anunță ministrul Răzvan Cuc

Plenul Camerei Deputaților a adoptat marți, cu 203 voturi pentru, două împotrivă și 86 de abțineri, Statutul personalului feroviar.

Statutul personalului feroviar

”Statutul personalului feroviar a fost adoptat! Astăzi, în plenul Camerei Deputaților, alături de toți colegii deputați care au înțeles ce înseamnă calea ferată, am votat Statutul personalului feroviar. Acest vot este expresia eforturilor tuturor angajaților din calea ferată de la primul angajat până la top managementul companiilor din transportul feroviar. Este rezultatul dialogului permanent pe care l-am promovat cu liderii sindicali, patronate și administrație. Tuturor celor care într-un fel sau altul au contribuit la elaborarea, promovarea și adoptarea acestui act normativ, în calitatea mea de Ministru al Transporturilor, îmi revine onoarea să VĂ MULȚUMESC! De astăzi, mai sunt câteva etape și Statutul va fi publicat în Monitorul Oficial”, a scris ministrul Răzvan Cuc pe pagina de Facebook a Ministerului Transporturilor.

Ce prevede Statutul personalului feroviar

Pe 16 aprilie 2019, Comisia pentru Muncă din Camera Deputaților a dat votul final pe Statutul feroviarului. S-a obținut mărirea coeficienților de ierarhizare la un nivel foarte apropiat de nivelul cerut de CSNTR, respectiv coeficienții câștigați prin Contractul colectiv de muncă la nivelul ramurii transporturi 2008-2010. Astfel, pentru muncitorii calificați a fost aprobat un coeficient de 1.45, față de propunerea inițială de 1.2. Pentru funcțiile pentru care condiția de pregătire este de studii superioare s-a obținut un coeficient de ierarhizare de 2.2, au informat recent sindicaliștii.

Cu privire la reducerea vârstei de pensionare s-a aprobat reducerea vârstei standard de pensionare cu cinci ani, fără penalizare, pentru întreg personalul feroviar, reușindu-se reducerea stagiului obligatoriu de cotizare de la 35 la 30 de ani.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole