vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Dosarul Mită la CFR. Josef Hornegger, fostul administrator al Swietelsky, condamnat la trei ani de închisoare

Magistraţii Tribunalului Bucureşti l-au condamnat joi la trei ani de închisoare cu suspendare pe fostul director al firmei Swietelsky, Josef Hornegger, în Dosarul Mită la CFR.

Dosarul Mită la CFR

El a recunoscut complicitatea la mita pentru fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu și secretarul de stat Constantin Dascălu. Decizia poate fi atacată. Magistraţii de la Tribunalul Bucureşti l-au condamnat pe Josef Hornegger la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă trei ani şi au confiscat suma de 1.100.000 euro, fiind menţinute măsurile asigurătorii.

Decizia vine după ce DNA a sesizat instanţa în privinţa recunoaşterii vinovăţiei de către Josef Hornegger, reprezentant al companiei austriece Swietelsky, acuzat de complicitate la dare de mită şi complicitate la cumpărare de influenţă, în speţa în care este cercetat şi fostul ministru Sebastian Vlădescu și alți demnitari din statul român, privind reabilitarea unor tronsoane de cale ferată.

Totalul mitei a fost de 20 milioane de euro

Concret, Hornegger a recunoscut complicitatea la mita pe care a încasat-o Sebastian Vlădescu. Potrivit DNA, el a recunoscut faptele de complicitate la dare de mită (două fapte) şi complicitate la cumpărare de influenţă.

„În perioada 2005-2014, oficiali români sau persoane cu influenţă asupra acestora ar fi primit, de la o companie austriacă, în baza unor înţelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor şi plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată, precum şi plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeaşi companie. Banii încasaţi ilegal reprezentau procente din valoarea fiecărei plăţi făcute de statul român şi erau achitaţi succesiv, pe măsură ce compania constructoare încasa, la rândul ei, contravaloarea lucrărilor efectuate, de la statul român (respectiv de la Compania Naţională de Căi Ferate “CFR“ – S.A. – C.N.C.F.R.)”, se arată într-un comunicat transmis de DNA în luna martie.

Dosarul Mită la CFR. Cine a luat banii

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au mai reţinut că în perioada 2009-2013, Hornegger Josef, directorul reprezentanţei din România a companiei austriece, a contribuit la negocierea şi plata unui comision de 10% din valoarea sumelor încasate de la compania feroviară, către oficialii români implicaţi în deblocarea plăţilor sau care le puteau influenţa.

„Ca urmare a acestor demersuri, inculpatul Hornegger Josef a contribuit la remiterea, cu titlu de mită, a mai multor sume de bani unor oficiali din cadrul Ministerelor de Finanţe şi Transporturi, după cum urmează:

– suma totală de 1.114.000 euro a fost dată inculpatului Dascălu Constantin, pentru ca acesta să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu de secretar de stat în Ministerul Transporturilor în aşa fel încât să asigure, pe de o parte, finanţarea necesară plăţii facturilor aferente lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată Bucureşti-Constanţa şi, pe de altă parte, finanţarea necesară plăţii TVA restante de la lucrările efectuate la tronsonul Bucureşti –Câmpina.

– suma totală de 65.000 euro a fost remisă fostului ministru de Finanţe Vlădescu Sebastian, în acelaşi scop

– suma totală de 2.117.000 euro a ajuns tot la inculpatul Vlădescu Sebastian, care ar fi urmat să îşi exercite influenţa pe care a pretins că o avea asupra ministrului transporturilor pentru a-l determina să asigure finanţarea necesară plăţii facturilor aferente lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată Bucureşti-Constanţa”, mai arată DNA.

Trebuie precizat faptul că șpaga nu a fost plătită de Josef Hornegger, ci chiar de către Swietelsky Austria în conturile oficialilor români menționați mai sus. Cercetările continuă și în Austria, unde compania Swietelsky este anchetată de autoritățile din această țară pentru faptele comise.

Un nou cadou de la statul român pentru compania austriacă

Chiar dacă Swietelsky a fost dovedită că a dat mită oficialilor români, compania austriacă a mai primit un ”bonus” de la stat în vara anului trecut.

Asocierea Brasig Strabag – Swietelsky a fost desemnată de CFR SA câştigatoare licitaţiei pentru modernizarea subsecţiunilor de cale ferată Braşov – Apaţa şi Caţa – Sighişoara, aflate pe secţiunea Braşov – Sighişoara, cu o ofertă de 3,143 miliarde de lei fără TVA. Aceasta în ciuda faptului că asocierea respectivă se poziționase pe locul trei la licitație, cu o ofertă mai mare cu 40 milioane de euro decât a primului clasat.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole