vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Trenuri elvețiene pentru Marea Britanie, testate la Făurei

Utilizatori ai unui site pentru industria feroviară au postat imagini video ale unor trenuri destinate căilor ferate din Marea Britanie care urmează să fie testate în poligonul de la Făurei.

Imaginile (sursa foto: CFR Anonimu) arată mai multe garnituri inscripționate Greater Anglia in stația Salonta, de unde se vor îndrepta spre poligonul de la Făurei. Primele informații au fost oferite la finele anului trecut de către operatorul britanic.

Producătorul elvețian Stadler construiește 58 de trenuri noi pentru Greater Anglia. Înainte de a merge în serviciul de călători, acestea trebuie să treacă printr-un set de teste riguroase pentru a vă asigura că acestea sunt pe deplin operaționale, funcționează bine și îndeplinesc toate standardele de siguranță.

La centrul de testare Velim din Cehia, tehnicienii verifică performanța și funcționarea nivelelor de tensiune ale trenului, frâne, sistem de tracțiune și pantografe. Se măsoară, de asemenea, nivelurile de zgomot și emisiile electromagnetice.

Stadler realizează 38 trenuri bi-mode, care pot funcționa cu motorină sau electricitate, și 20 de trenuri electrice pentru Greater Anglia. Ambele tipuri de tren sunt testate la Velim.

Trenurile bi-mode se vor desfășura pe rute regionale din Norfolk, Suffolk, Cambridgeshire și Essex, în timp ce trenurile electrice vor înlocui trenurile Intercity și Stansted Express actuale.

Etapa de testare a trenurilor Greater Anglia a început în mai 2018, la Erlen, în Elveția, și se desfășoară în prezent în diverse locuri din Europa. Locațiile includ Făurei în România și Halle în Germania.

Fiecare site are propriul său domeniu de specialitate. Efectuarea simultană a testelor în mai multe locuri înseamnă că producția poate fi efectuată cât mai eficient posibil.

Odată ce trenurile vor ajunge în Marea Britanie, oamenii vor vedea trenurile din Anglia de Est timp de mai multe luni înainte de a intra în serviciul de călători, deoarece vor trece printr-o fază de punere în funcțiune.

Toți angajații, inclusiv personalul de întreținere și personalul stației, vor avea, de asemenea, nevoie de cursuri de formare cu privire la aspectele relevante ale trenurilor noi care le vor permite să-și îndeplinească rolurile.

Primul tren este așteptat să intre în serviciul de călători în mijlocul lui 2019.

Greater England înlocuiește fiecare dintre trenurile sale existente cu trenuri noi. Acestea vor avea mai multe locuri, aer condiționat, puncte USB / prize, Wi-Fi gratuit, toalete accesibile și ecrane de informații mai bune despre clienți.

Martino Celeghini, Manager de Proiect pentru Stadler, a declarat: “Fiecare dintre cele 58 de trenuri pe care le furnizăm sunt din ultima generație a familiei FLIRT, cea mai bine vândută, de foarte mare succes. FLIRT este produsul pilot al companiei Stadler, care oferă un nivel coborât al pardoselii și nivel de îmbarcare pentru o mai bună accesibilitate, confort și siguranță pentru pasageri”.

Centrul de testare Velim, deținut de Institutul de Cercetări Feroviare din Cehia, are două piste de testare și este una dintre principalele locații de testare pentru noile tipuri de trenuri care urmează să fie utilizate în întreaga Europă.

Centrul de Testări Feroviare Făurei, a fost construit în 1978, iar în perioada 2003-2008 a trecut printr-un amplu program de modernizare prin accesarea de fonduri europene. În prezent există posibilitatea de a efectua încercări dinamice ale vehiculelor feroviare cu viteza maximă de 200 km/h.

Probele, încercările și testele care pot fi realizate în cadrul Centrului de Testări Feroviare Făurei respectă condițiile stipulate în Specificațiile Tehnice de Interoperabilitate şi alte documente tehnice de referinţă specifice domeniului feroviar, fiind obligatorii în procesul certificării de produs și punerii în funcție a materialului rulant sau a altor subsisteme caracteristice sistemului feroviar.

Autoritatea Feroviară Română – AFER, prin capabilităţile existente (Centrul de Testări Feroviare Făurei, Serviciul Laborator Material Rulant şi Serviciul Laborator Infrastructură şi Semnalizare, Secretariatul Ştiinţific), poate oferi pachete de servicii integrate pentru zona de cercetare dar şi pentru zona de efectuare a expertizelor tehnice, probelor, încercărilor şi testelor specifice domeniului feroviar prin suportul unei singure structuri organizatorice specializate şi recunoscute.

Principalele caracteristici tehnice ale Centrul de Testări Feroviare Făurei

Lungimea totală a liniilor este de 20,2 km, centralizate electrodinamic, din care:

  • Inelul mare cu următoarele caracteristici:

lungime 13,7 km cu 6 podețe și 4 treceri la nivel;

viteză maximă 200 km/h;

două curbe cu razele de 1800 m și supraînălțări de 150 mm;

curent alternativ monofazat de 25 kV/50 Hz.

  • Inelul mic cu următoarele caracteristici:

lungime 2,2 km cu 5 podețe, neelectrificat;

viteza maximă 60 km/h;

curbe cu razele de: 800 m, 400 m, 250 m, 180 m și supraînălțări de 70 mm și 130 mm.

  • Linie şerpuită de testare cu curbe și contracurbe de raze variabile: cu raza cea mai mică 135 m și raza cea mai mare 250 m pe o lungime de 765 m.
  • Linie de ciocnire cu cocoașă.
  • Hală în suprafață de 600 m2 cu canale, vinciuri 4 x 20 t și poduri rulante de 6,2 t (în exteriorul halei) și 3,2 t (în interiorul halei).
  • Clădire exploatare cu birouri și camere de cazare, în suprafață totală de 583 m2 dotată cu sală de ședințe, sala de mese, bucătărie. Lungimea totala a liniilor poligonului este de 20,2 km, repartizaţi pe doua inele.

În cadrul centrului de testare se pot efectua următoarele tipuri de încercări, probe și determinări:

  • Pe inelul mare:

Determinarea caracteristicilor dinamice în circulație prin tensometrie electrică rezistivă la caroseria vehiculului;

Determinarea accelerațiilor orizontal-longitudinale și orizontal-transversale în vederea evaluării calității de mers a vehiculelor feroviare;

Determinarea drumurilor de frânare ale vehiculelor feroviare;

Determinarea nivelului de zgomot la interior și exterior în staționare si miscare;

Determinarea forțelor orizontal-transversale la nivelul cutiilor de osie (forța H).

  • Pe inelul mic:

Determinarea raportului Y/Q;

Determinarea forțelor orizontal-transversale la nivelul cutiilor de osie (forța H).

Pe linia șerpuită:

Determinarea comportamentului dinamic al vehiculelor feroviare pe o cale ferata torsionata (indicatorii de siguranță contra deraierii).

  • Pe standul de ploaie:

Determinarea gradului de etanșare a vehiculelor feroviare la proba de ploaie.

Pe linia cu declivitate:

Determinarea comportamentului sistemului de frânare al vehiculelor feroviare prin menținerea vehiculului pe declivitate de 35‰ cu frâna de mână.

  • Pe linia de tamponare:

Încercări de tamponare ale vehiculelor feroviare.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole