vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Lucrările de căi ferate vor putea fi făcute și fără autorizație de construire la început

Ministerul Transporturilor propune, într-un proiect de act normativ, ca lucrările de infrastructură, căi ferate și drumuri să poată fi făcute fără autorizație de construire și chiar fără studii de fezabilitate, acestea urmând să poată fi obținute la încheierea proiectului.

Potrivit proiectului,  „măsurile propuse a fi adoptate sunt justificate de faptul că perioada de desfăşurare a lucrărilor de execuţie, de circa 8 luni, în cursul unui an calendaristic, este foarte scurtă în raport cu luna de începere a execuţiei lucrărilor”. Reglementarea va conduce la „evitarea unor întârzieri semnificative în implementarea proiectelor în domeniul infrastructurii de transport de interes național faţă de graficele de execuţie şi termenele contractuale, la realizarea într-un termen mai scurt a acestor proiecte, având în același timp efect pozitiv asupra obiectivelor economice dar și asupra participanților naționali și internaționali la trafic și asupra așezămintelor umane prin asigurarea conectării, fără întreruperi, a tuturor localităților țării la rețeaua națională și la sistemele internaționale de transport, precum și la îmbunătățirea absorbției fondurilor europene, a respectării angajamentelor asumate prin acordurile internaționale de către România”, spun inițiatorii măsurii.

Concret, se crează posibilitatea ca autorizația de construire pentru proiectele care intră sub incidența Legii nr. 255/2010, respectiv pentru lucrările de utilitatea publică, în toate cazurile, inclusiv pentru construcții noi, să se emită imediat, iar documentaţiile tehnico-economice corespunzătoare fiecărei faze de proiectare – expertiză tehnică, studiu de fezabilitate/documentaţie de avizare, documentaţie tehnică D.T., proiect tehnic – P.T., detalii de execuţie D.E să fie elaborate şi aprobate pe parcursul sau la încheierea executării lucrărilor, cu respectarea avizelor şi acordurilor.

ONG-urile cred însă că odată applicate prevederile se va instaura haosul in domeniu. „Ministerul Transporturilor e elaborat un proiect de ordonanţă care, dacă va fi adoptat, va duce la instaurarea haosului în infrastructura de transport”, spune Asociația Pro Infrastructura.

 

 

 

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole