vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Linia de mare viteza Budapesta – Cluj va ajunge la Bucuresti

Prelungirea traseului feroviar de mare viteza de la Budapesta,pana in capitala Romaniei, se va face la solicitarea liderului PSD, Liviu Dragnea, spune ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto.

Anul trecut, guvernul ungar a comandat un studiu de fezabilitate pentru linia de cale ferata de mare viteza pe care intentioneaza sa o construiasca. Proiectul va fi cu siguranta costisitor in conditiile in care kilometrul de cale ferata va ajunge la aproximativ 10 milioane euro pe kilometru, potrivit publicatiei maghiare hungarytoday.hu.

Declaratiile au fost facute zilele trecute in cadrul unei vizite efectuate la Targu Mures de catre ministrul maghiar de externe, pentru celebrarea unui eveniment istoric.

Ministrul de externe al tarii vecine a confirmat angajamentul guvernului de a construi linia de cale ferata de mare viteza.

Szíjjártó a declarat reporterilor ca Liviu Dragnea, presedintele Partidului Social Democrat (PSD), a sugerat ca destinatia finala a trenului de mare viteza sa fie Bucurestiul in loc de Cluj.

Potrivit lui publicatiei maghiare Magyar Nemzet, desi exista un acord al guvernelor maghiar si roman cu privire la calea ferata de mare viteza, aspectul financiar ramane nerezolvat. Constructia caii de 850 de kilometri ar costa mai mult de 3.000 de miliarde HUF (aproximativ 10 milioane de euro pe kilometru). In zonele montane, pretul ar putea fi si mai ridicat. Szijjártó a aratat ca guvernul maghiar a alocat studiului de fezabilitate un milion de forinti.

Planurile Guvernului maghiar au fost, initial, sa realizeze linia cu ajutorul fondurilor puse la dispozitie de China. Publicatia maghiara mentionata apreciaza ca proiectul nici macar nu a inceput, iar declaratiile oficiale sunt mai rare.

Planurile de realizare a unor linii de mare viteza in regiune sunt numeroase. La nivelul tarilor Visegrad exista proiectul liniei Budapesta – Bratislava – Brno – Varsovia. De asemenea, Romania aspira sa construiasca o linie Bucuresti – Craiova -Timisoara, dar planurile sunt inca in curs de elaborare.

„În Europa infrastructura de transport se dezvolta mai ales pe caile ferate. Consideram ca proiectul unui tren de mare viteza care sa lege Budapesta prin Cluj de Bucuresti trebuie sa fie prioritar. Deci, probabil, intr-o primă faza se va realiza conectarea Budapestei cu Clujul si intr-o a doua etapa, cele doua sa fie legate printr-un tren de mare viteza”, spunea si in toamna ministrul maghiar.

Proiecte vechi

Astfel de proiecte, de realizare a unei linii de mare viteza, nu sunt noi. Acum cinci ani se vorba astfel foarte intens de realizarea unei linii rapide Bucuresti- Constanta, cu ajutorul investitorilor chinezi. Aflat la Beijing, in martie 2014, Liviu Dragnea, vicepremier la acel moment, a semnat un memorandum cu vicepresedintele Comisiei Nationale pentru Reforma si Dezvoltare a Chinei referitor la primul pas al acestui proiect.

Astfel, chinezii urmau sa demareze analizele tehnice premergatoare liniei feroviare de mare viteza Constanta – Bucuresti si modernizarii inelului feroviar Bucuresti.

Analizele tehnice urmau sa fie efectuate gratuit de tara asiatica. Memorandumul fusese semnat la insistentele vicepremierului Liviu Dragnea care l-a rugat pe pe omologul sau chinez, Zhang Gaoli, sa urgenteze proiectul.

Acum cinci ani CFR a realizat chiar un studiu de prefezabilitate pentru o linie de mare viteza care sa plece de la granita de vest si sa ajunga la Constanta. Linia urma sa asigure o viteza a trenurilor de 300 de kilometri la ora, in conditiile in care celelalte linii ar fi urmat sa permita viteze de pana la 200 de kilometri la ora. Mai mult, legea 203 din 2013 stabileste ca dupa 2015 se vor implementa proiecte de construire a unor retele de mare viteza si in functie de evolutiile din tarile vecine. Linia de mare viteza a fost gandita ca o prelungire a magistralei Paris – Strasbourg – Stuttgart – Vienna – Bratislava – Budapesta.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole