vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

ROMIS – Beneficiile si viitorul intretinerii mobile

Incepand cu Network Rail pana la Deutsche Bahn si BaneNor la JR East, societati de frunte in intretinerea infrastructurii feroviare din toata lumea isi indreapta atentia catre sistemul de intretinere mobila de la Robel (sistemul ROMIS) pentru a imbunatatii securitatea muncii si eficienta intretinerii caii ferate. Asadar ce este acest sistem si ce beneficii poate aduce?

Cum retelele feroviare cresc conitnuu si devin de in ce in ce mai aglomerate, oportunitatile de a efectua intretinerea critica in conditii de siguranta devin din ce in ce mai dificile. Creste nevoia de a avea acces rapid la linie cu forta de munca, masini si materiale intr-un mediu sigur si de a utiliza tehnologie de varf pentru a optimiza productia. Acesta este competenta cetrala a ROMIS.

 

Cum functioneaza sistemul

ROMIS este un “atelier pe roti” independent. Un tren proiectat special sa transporte toate solicitarile dvs de lucru direct in santier.

Contructia sa permite ca echipajul sa aiba acces direct pe linie din interiorul trenului, oferind un mediu bine luminat, protejat de efectele vremii si a traficului de pe liniile adiacente. Protejat direct de catre sistemului de semnalizare si fara a fi nevoie de izolarea catenarei, echipajul este pregatit de lucur in cateva minunte de la sosirea pe santier. Astfel, ROMIS permite ca intretinerea sa se efectueze chiar si in locurile cele mai dificile, cum ar fi tuneluri, statii si linii cu trafic intens.  Pe liniile urbane, unde reducerea zgomotului si a poluarii aerului sunt critice pentru vecinatate, ROMIS, cu ajutorul atelierului sau inchis, ofera din nou solutia ideala.

Sistemul ROMIS este compus in mod normal din trei elemente: ROMIS Supply/Alimentare, Store/Depozit si Work/Lucru.  ROMIS Supply este vehiculul care furnizeaza energia necesara pentru tractare si alimentare cu energie a tuturor echipamentelor. Unitatea de furnizare are totodata si un grup social pentru un echipaj de pana la 11 membri precum si un atelier de reparatii. ROMIS Store continue toate echipamentele si materialele necesare lucrului.  Aceasta unitate detine si un compartiment de depozitare a sinelor precum si platforme de ridicare si retragere a peretilor laterali pentru a facilita incarcarea. ROMIS Work se afla in centrul sistemului si permite echipajului acces direct pe linie. Cu pereti laterali detasabili pentru a creste suprafata de lucru si cu un sistem integrat de iluminare si de putere, sistemul formeaza platforma perfecta pentru intreinterea caii ferate. Sistemul poate fi operat si in mers permitand lucrari mobile pe santier. Toate aceste functii sunt supravegheat de un singur pupitru de control din ROMIS Work.

Pentru a reduce pe cat posibil manipularea manuala si timpul de interventie, se utilizeaza doua macarale interne pentru a misca echipamentele si materialele necesare intre unitatea de depozitare si cea de lucru. Pentru a creste poductia si siguranta, Robel a proiectat diverse echipamente manual pentru toate lucrarile de intretinere. Astfel, fie ca e vorba de aplicarea de placi pe travserse sau inlocuirea de traverse, montarea sinei sau eliminarea joantelor cazute Robel dezvolta nu doar platforma ideala ci si solutii complete pentru optimizarea proceselor de lucru.

 

Viitorul intretinerii mobile

 

In urmatorii ani nevoile operatorilor feroviari vor fi de reducere a timpilor morti si cresterea masurilor de asigurare a sanatatii, securitatii si a protectiei mediului. Pentru a veni in intampinarea acestor nevoi, Robel cauta solutii de a imbunatatii ROMIS in diverse moduri. Primul obiectiv este de a creste functionalitatea sistemului prin extinderea functionalitatilor. Se proiecteaza un sistem de vacumare pentru a imbunatati eficienta indeparatii balastului de pe linie pentru a efectua diverse lucrari, cum ar fi inlaturarea joantelor cazute, inlocuirea traverselor si curatarea aparatelor de cale.  Alt proiect vizeaza o usa glisanta pe peretele lateral al ROMIS Work pentru a permite accestul pe linie. Acest lucru extinde functionalitatea spatiului de lucru permitand acces la echipamentele aflate in exteriorul caii, cum ar fi mecanismele aparatelor de cale, drenaje si ungatori de sina.  Pentru a avea mai mult acces la echipamentele de inalta tensiune, exista acum o optiune pentru incorporarea unei platforme de lucru pe acoperisul unitatii de depozitare, adaugandu-se scari interne de acces si maini curente. Pentru a imbunatati procesul de inlocuire a sinei, este montat un depozit nou de sina si un echipament automat de tensionare pe peretele lateral al unitatii de lucru ROMIS.

 

ROMIS Work Basic: solutia economica

 

ROMIS a evoluat in baza cerintelor clientilor, devenind un sistem automat extrem de sofisticat. Pentru multe companii private sau companii mai mici de intretinere a caii ferate acest nivel de automatizare nu este solicitat si aduce si costuri inutile. Astfel Robel a cautat sa raspunda si acestor nevoie si a dezvoltat o solutie modulara, standard, ROMIS Basic la un pret redus dar care incorporeaza beneficiile fundamentale.

Solutia standard ROMIS este compusa din trei unitati. Acum,cu ROMIS Basic, clientul poate alege daca doreste si unitate de alimentare sau doreste sa utilizeze locomotiva proprie, daca doreste unitatea de depozitare si de lucru sau doar unitatea de lucru. Functii optionale si automatizari, cum ar fi macarale interne, mod de lucru in rulare si controlul peretilor laterali, poti fi selectate individual, asa cum se aleg optiunile la alegerea unui autoturism. ROMIS Basic incorporeaza beneficiile fundamentatel, si poate fi achizitionat la pretul actual de circa €1.5 milioane.

 

1 Sistemul ROMIS standard cu trei unitati

 

 

 

 

 

2 ROMIS Work/Lucru cu 2 macarale interne carand o sina in tandem

 

 

 

 

 

3 ROMIS Work/Lucru pe timp de noapte cu suprafata de lucru complet luminata

 

 

 

 

 

4 Masina de slefuit in actiune

 

 

 

 

 

5 ROMIS Store/Depozit cu depozit de sina si macara de transportat echipamentul

 

 

 

 

 

 

 

 

6 Imagini din interior al grupului social si al atelierului din ROMIS Supply/Alimentare Energie

 

 

7 Concepte ROMIS disponibile de la o unitate compacta la sistemului modular multifunctional ROMIS 

 

 

 

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole