vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

MT: „Degeaba ne concentram pe investitii in infrastructura feroviara, daca materialul rulant este defectuos”

„La 20 de ani de la restructurarea sistemului de transport feroviar ne aflam in fata unei degradari a caii ferate. Din anii ’90 si pana in prezent numarul calatorilor in transportul feroviar a scazut drastic, de la 408 milioane in anii ’90, la circa 100 de milioane de calatori in 2004 si la 54 de milioane in 2011. In 2015 s-a inregistrat un total de 66 milioane de calatori, dar cu toate acestea ponderea transportului feroviar de pasageri continua sa se mentina la un procent mic, de 20% din piata transporturilor”, a precizat Maria Magdalena Grigore, Secretar de Stat – Ministerul Transporturilor, cu ocazia participarii la Conferinta Materialul rulant intre “modern” si “modernizat”, organizata la Iasi de catre Club Feroviar cu sprijinul Asociatiei Industriei Feroviare din Romania (AIF), in perioada 25 -26 aprilie.

Starea precara a infrastructurii si faptul ca doar 40% din retea este electrificata nu sustin operarea trenurilor in conditii care sa atraga un numar mai mare de pasageri. Cu toate ca reteaua feroviara permite viteze conventionale intre 70 km/h si 160 km/h, se opereaza cu o viteza comerciala de sub 50 km/h pentru trenurile de calatori. De asemenea, multe dintre statiile de cale ferata sunt in stare de degradare evidenta, departe de standardele si tehnologizarile necesare.

In 2016, am inregistrat statutul de “codas” al caii ferate in transportul de marfa, in ceea ce priveste termenii de livrare.

La capitolul material rulant, la CFR Calatori 80% din locomotivele electrice au nevoie de reparatii, iar la peste 40% din vagoane se impun modernizari urgente. Operatorul national de transport feroviar de pasageri ar trebui sa intreprinda toate masurile necesare pentru reparatia locomotivelor avariate si, in acest sens, ar trebui sa solicite sprijin din partea asiguratorilor. Si automotoarele Desiro trebuie sa intre intr-un proces de reparatie pentru a fi utilizate.

“O schimbare a politicii de personal este absolut necesara prin atragerea tinerilor catre calea ferata, insa, in acest sens, pregatirea lor va trebui sa fie continua”, considera Maria Magdalena Grigore.

“In prezent perceptia calatorilor reflecta si starea actuala a sistemului precum viteza redusa de circulatie, intarzieri in trafic sau confort redus in trenuri, astfel ca pasagerii se reorienteaza catre alte moduri de transport. Consider ca este nevoie de o schimbare radicala, iar asta inseamna centrarea serviciilor feroviare de calatori pentru a raspunde cat mai bine nevoilor populatiei. Este nevoie si de adaptarea la cerintele pasagerilor pentru transport. Nu este in regula sa avem cate trei-patru vagoane arhipline la un tren, iar altele, dimpotriva, mai mult goale. Vreau doar sa fiu convinsa ca operatorii respecta conditiile de transport pentru calatori. Degeaba ne concentram pe investitii in infrastructura feroviara, daca materialul rulant este defectuos”, a punctat Secretarul de Stat, Maria Magdalena Grigore.

 

 

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole