vineri, septembrie 13, 2024
spot_img

Investitii aprobate pentru modernizarea parcului de material rulant al CFR Marfa

CFR Marfa continua investitiile in material rulant“Pentru acest an, operatorul CFR Marfa a aprobat un plan de investitii de 81 milioane de lei (17,4 milioane de euro), din care un procent de 90% va fi utilizat pentru modernizarea si repararea parcului de material rulant,” a declarat Marinica Voicu, Director General al CFR Marfa, in cadrul Conferintei Club Feroviar – Material Rulant, organizata de Club Feroviar cu sprijinul Asociatiei Industriei Feroviare (AIF) in zilele de 25 si 26 aprilie la Iasi.
In 2018, compania intentioneaza sa modernizeze 13 locomotive din care 6 LDE, 6 LE si o locomotiva LDH si sa repare 40 de locomotive, ceea ce implica reparatii de tip RR si RG. Proiectul va permite cresterea nivelului de calitate al parcului de locomotive si gradul de disponibilitate al acestora. In prezent, CFR Marfa detine un parc de locomotive de 907 unitati, din care 422 sunt active. Din acestea, 193 sunt locomotive electrice, 138 sunt diesel-electrice si 81 sunt diesel hidraulice.
Tot in cadrul programului de investitii pe acest an, CFR Marfa va moderniza 600 de vagoane de marfa de diferite tipuri. In prezent, parcul activ de vagoane de marfa este format din 13.000 de unitati, care asigura transportul de carbune, de minereu, marfuri vrac, cereale, produse chimice si petroliere.
De asemenea, CFR Marfa intentioneaza sa acceseze 20 milioane de lei (4,3 milioane de euro) pentru proiectul RO-LA. “Speram ca pana la finele acestui an sa beneficiem de aceasta suma prin Administratia Fondului pentru Mediu [AFM],”, ne-a declarat Marinica Voicu.
Pe acest segment, din octombrie 2017, Guvernul Romaniei a anuntat alocarea a 10 milioane de lei (2,15 milioane de euro) pentru a sprijini demararea programului RO-LA. In noiembrie 2017, AFM a lansat programul RO-LA prin care se stimuleaza atragerea fluxurilor de marfa catre calea ferata, de pe caile rutiere, in scopul reducerii emisiilor de CO2 emise de autovehiculele de transport rutier. Prin lansarea Programului RO-LA, Romania se aliniaza unui grup restrans de tari din Uniunea Europeana care aplica sistemul RO-LA, precum Austria, Italia, Elvetia, Franta, Slovenia, Germania si Ungaria. Schema pentru ajutor pentru transportul combinat de tip RO-LA a fost prelungita de AFM pana in 2020 pentru incurajarea dezvoltarii acestui segment de transport.
Este de mentionat faptul ca la inceputul anului, Ministerul Transporturilor, CFR Marfa, CFR Calatori si CFR SA au testat acest serviciu pe ruta Terminal Curtici – Simeria – Petrosani – Craiova. Incarcat cu 8 camioane, trenul a parcurs distanta in mai putin de 12 ore.
Pe piata nationala de transport de marfa, transportul rutier are o cota de 61%, in timp ce transportul feroviar are o cota de cca 15%, din care CFR Marfa detine o cota de 6,8% si operatorii feroviari privati, aprox. 8%.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole