vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Florin Dobrescu, Federația Drum de Fier: La compania de infrastructură CFR SA trebuie o reorganizare adevărată

La CFR SA, compania responsabilă cu gestionarea infrastructurii, trebuie făcută o reorganizare adevărată, care să ducă la eficientizarea activității, consideră Florin Dobrescu, președintele Federației Naționale Drum de Fier. El susține că reoganizarea făcută anul trecut a făcut mai mult rău decât bine. Despre aceasta și alte subiecte legate de ce ar trebui făcut pentru ca activitatea feroviară să redevină o mândrie națională, în interviul de mai jos cu liderul sindical.

Club Feroviar: Ce ar trebui făcut în perioada următoare pentru ca CFR SA, compania națională care administrează infrastructura feroviară din România, să devină eficientă?

Florin Dobrescu: CFR SA s-a reorganizat în 2016, însă lucrurile s-au schimbat mai mult în rău decât în bine în urma acestui proces. În primul rând, a fost desființată Direcția Patrimoniu, care aducea cele mai mari venituri la nivelul companiei, și s-a împărțit această activitate la nivelul regionalelor. Consider că această direcție trebuie reînființată. Apoi, s-a creat, tot cu prilejul acestei reorganizări, o divizie de investiții, a cărei existență nu se justifică, activitatea ei putând fi gestionată foarte bine la nivelul Direcției Tehnice. Totodată, SIMC (Societatea de Întreținere Mecanizată a Căii Ferate – n.red.) trebuia lăsată ca filială, nu absorbită de companie. SIMC aducea venituri de un milion de euro pe an, pentru că executa lucrări și pe coridoarele europene. De șase luni nu se lucrează cu ei nimic, cei 1.300 de oameni nu sunt folosiți la capacitate maximă.

Club Feroviar: Care este principala problemă externă cu care se confruntă CFR SA?

Florin Dobrescu: Cea mai mare problemă, nu numai a CFR SA, ci și a CFR Călători și CFR Marfă, este reprezentată de bugetele de venituri și cheltuieli, care în fiecare an sunt aprobate foarte târziu. În consecință, nu mai ai timpul necesar să folosești acei bani până la sfârșitul anului. Apoi, apare marea problemă a contestațiilor la licitații, pentru care ar trebui găsită o soluție, în contextul în care în alte țări europene nu sunt atâtea contestații la procedurile de atribuire.

Club Feroviar: Cum stăm la capitolul absorbției de fonduri europene și ce ar trebui făcut de acum înainte?

Florin Dobrescu: Este o foarte slabă absorbție a fondurilor europene, nu ne mișcăm cum ar trebui. Se lucrează doar pe Coridorul IV și doar pe ramura nordică. Ramura sudică nici nu s-a mișcat. Trebuie angajați oameni de specialitate pentru dsezvoltarea proioectelor europene, care ar putea fi chiar stimulați financiar, așa cum sunt și cei din Vestul Europei.

Club Feroviar: Sunt probleme de personal doar în zona absorbției de fonduri europene, sau este o chestiune generalizată la nivelul companiei de infrastructură?

Florin Dobrescu: Este o acută lipsă de personal specializat la nivelul CFR SA, în condițiile în care liceele CFR au rămas doar cu numele, numai ceferiști nu mai produc. În aceste condiții, ar trebui dezvoltat CENAFER (Centrul Național de Calificare și Instruire Feroviară – n.red.) pentru a pregăti oameni de specialitate exact în zonele în care ne trebuie. Ducem o lipsă acută de sudori, lăcătuși mecanici, strungari, forjori, electricieni și lista ar putea continua. Pe de altă parte, ținem blocați angajați care să păzească și să acționeze barierele, când am putea să-i folosim la linii. Asta dacă ar fi făcute investiții în achiziționarea și montarea de bariere automate la trecerile la nivel cu calea ferată.

Club Feroviar: Pentru că tot am ajuns la capitolul linii, ce probleme sunt în această zonă?

Florin Dobrescu: Cele mai mari probleme sunt în ceea ce privește lucrările de artă – poduri, podețe, tuneluri – peste 50% dintre ele sunt restante la reparații capitale. În consecință, se introduc restricții de circulație, care lungesc nepermis timpul de parcurs al trenurilor, dirata călătoriei. Ne confruntăm cu o lipsă de materiale, cum ar fi șine, traverse, eclise, buloane. Multe dintre acestea erau produse la Reșița, dar de când fabrica a dat faliment avem o problemă cu aprovizionarea. Chiar dacă pare la prima vedere o problemă minoră, ne mai confruntăm cu situația în care aproape toate liniile ferate sunt pline de buruieni, pentru că nu s-a făcut erbicidare. Din această cauză, nu se mai scurge apa, se colmatează și apar probleme serioase.

Club Feroviar: Menționați un proiect care ar trebui pus urgent în practică.

Florin Dobrescu: Electrificarea liniei ferate Constanța – Mangalia, pentru a nu mai pierde timp cu schimbarea locomotivei în gara Constanța. În plus, cu mici reparații la linie, se poate ajunge să se circule cu 100 km/oră, ceea ce ar îmbunătăți substanțial confortul călătoriei. Aici trebuie avută în vedere și o modernizare a Depoului Mangalia. Un alt proiect care trebuie avut în vedere, nu numai pe această secție de circulație, ci în toată țara, este accesul la trenuri, adică modernizarea peroanelor, care acum sunt într-o stare avansată de degradare.

Club Feroviar: Ce calități ar trebui să aibă directorul ideal de la CFR SA? Ce indicatori de performanță ar trebui să i se impună?

Florin Dobrescu: În primul rând, managerul companiei de căi ferate ar trebui selectat pentru o perioadă de patru ani, în conformitate cu Ordonanța 109 privind guvernanța corporatistă. Principalul indicator de performanță al managerului ar trebui să fie creșterea vitezei de circulație pe căile ferate române.

 

Abonați-vă la Newsletter, accesând link-ul https://test-clubferoviar.railwaypro.com/abonare-newsletter/, sau urmăriți-ne pe pagina de Facebook, https://www.facebook.com/clubferoviar/,  pentru a fi la curent cu cele mai noi stiri si anunțuri de angajare din sectorul feroviar din România.

 

 

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole