vineri, septembrie 13, 2024
spot_img

Spania imprumuta 600 milioane euro pentru o linie de mare viteza catre Franta

Banca Europeana de Investitii (BEI) a validat acordarea unui imprumut in valoare de 600 milioane euro, acesta facilitand construirea unei linii de mare viteza in regiunea Basca, situata in nordul Spaniei.

Administratorul spaniol al infrastructurii feroviare de mare viteza, Adif Alta Velocidad, va utiliza imprumutul pentru a finanta Linia „Y Vasca” ce va conecta orasele Vitoria, Bilbao si San Sebastián din Tara Bascilor (regiune autonoma din Spania). In acelasi timp, linia va asigura si conexiunea feroviara intre Spania si Franta.

Linia face parte din reteaua TEN-T, mai exact din Coridorul Atlantic cel care asigura legatura intre Peninsula Iberica si Europa Centrala.

Imprumutul acordat de catre BEI va facilita construirea a 160 kilometri de linie de mare viteza intre orasele Vitoria, Bilbao si San Sebastián.

Tot in cadrul acestui proiect se va executa si adaptarea unei sectiuni de 17 kilometri, de linie conventionala, dintre San Sebastián si frontiera franceza in linie cu trafic mixt, atat pentru rularea trenurilor conventionale cat si a celor de mare viteza.

Traseul liniei dintre cele trei orase pana la frontiera cu Franta este unul extrem de complex, cu 80 de kilometri de tuneluri si 25 de kilometri de viaducte. Noua linie a fost proiectata pentru viteza de 250 km/h, reducand durata calatoriei dintre Madrid si San Sebastián sau Bilbao de la 5 ore (in prezent) la 3 ore si 30 de minute.

Atunci cand sectiunea Valladolid-Burgos-Vitoria, de legatura, va fi finalizata timpul de parcurs se va reduce la 2 ore si 30 de minute.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole