vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Summitul Railway PRO – CFR SA: „Avem nevoie de o strategie nationala de investitii în infrastructura feroviara”

„Cred ca am ajuns la un nivel de maturitate, in cadrul CFR SA, prin care intelegem ce inseamna o strategie si ce presupune implementarea ei, prin care înțelegem ce facem si putem sa programam ceea ce facem in viitor”, a precizat Marius Chiper, directorul general al CFR SA, cu ocazia participarii la Summitul de Investitii Railway PRO, organizat, la Bucuresti in perioada 3 – 4 octombrie, de catre Club Feroviar si Railway PRO, cu sprijinul Asociatiei Industriei Feroviare din Romania (AIF).

„Pana in prezent, CFR SA a modernizat 400 de kilometri de cale ferata pe Coridorul IV Feroviar. Avem inca 180 de kilometri in executie pe tronsonul Simeria – Sighisoara, unde stadiul lucrarilor este finalizat in proportie de 75%.

Am semnat contracte de executie pentru alti 141 kilometri din coridor, pe sectiunea Radna – Gurasada – Simeria. Am lansat de asemenea procedura de licitatie pentru 120 kilometri de cale ferata pe sectiunea Brasov – Sighisoara si vom lansa si alte proceduri de licitatie cat de curand.

Am continuat procedura de inchidere a lucrarilor pe ramura nordica a Coridorului IV, am solicitat si finantare din partea CEF (Mecanismul Conectarea Europei n.r.). Avem in pregatire proiecte pentru ramura sudica a Coridorului IV, cuprinsa pe sectiunea Craiova – Calafat.

Am semnat si contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate aferent construirii unui nou pod la Gradistea, precum si pentru reabilitarea liniei Bucuresti – Giurgiu. CFR SA a primit finantare pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru sectiunea Predeal-Brasov. De asemenea, am promovat proiectul de reabilitare a infrastructurii feroviare in zona Portului Constanta. Am inceput demersurile pentru electrificarea liniei Cluj – Episcopia Bihor si am semnat in acest sens reactualizarea studiului de fezabilitate”, a precizat Marius Chiper.

„Toate aceste proiecte ne fac sa credem ca suntem pe un trend pozitiv”, a adaugat directorul general al CFR SA.

„Nevoia de investitii aferenta dezvoltarii transporturilor depaseste resursele financiare disponibile, iar aceasta situatie nu se va schimba in urmatorii 15-20 de ani. Trebuie sa promovam acele proiecte care au un grad ridicat de rentabilitate economica, altfel vom continua sa investim fara sens”, a punctat Chiper.

Cum ne prioritizam si fundamentam investitiile?

„Master-Planul General de Transport a fost dezvoltat si aprobat în perioada 2014-2016. Este acest document suficient pentru a stabili si a promova investitii in infrastructura feroviara?”, puncteaza directorul general al CFR SA.

Fac in acest sens o remarca! Una din principalele recomandări a acestui document este reducerea rețelei feroviare cu 40%. Este aceasta recomandare credibila? Poate fi implementata? Daca o implementam vom obtine  o infrastructura feroviara viabila? Mai avem nevoie si de o doua opinie?

„Simplele declaratii sau enunturi nu sunt suficiente. Doar bunele intentii promovate in cadrul unor documente legale nu asigura in mod automat si succesul scontat”, a concluzionat Marius Chiper in interventia sa, solicitand in acest sens sprijin din partea statului roman dar si al Comisiei Europene pentru continuarea derularii proiectelor de dezvoltare a retelei de cale ferata.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole