vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

AIF, 10 ani de la infiintare

Asociatia Industriei Feroviare din Romania (AIF), a marcat prin evenimentul “AIF 10 ANI”, organizat la 21 septembrie in Gara Baneasa, implinirea a 10 ani de activitate.

AIF este, inca de la infiintare, singura asociatie nationala din Romania membra a UNIFE – Uniunea Industriei Feroviare din Europa. AIF este si membru CONPIROM, detinind functia de vicepresedinte si fiind reprezentantul confederatiei in CDS–MT.

In deschiderea evenimentului, Daniel Birsan, Presedintele AIF, a punctat cateva aspecte importante despre rolul Asociatiei in promovarea produselor feroviare romanesti pe o piata europeana extrem de competitiva.

Mihai Rohan, vice-presedinte CONPIROM a salutat existenta unei astfel de asociatii in Romania, facand apoi o scurta trecere in revista a unor provocari majore cu care se confrunta calea ferata in prezent precum lipsa investitiilor in proiecte ample de infrastructura, viteza medie scazuta a trenurilor de marfa si de pasageri, nevoia urgenta de a demara un program de reparatii capitale, punctand faptul ca peste 40% in reteaua feroviara are nevoie de reparatii capitale.

“Romania este unul dintre beneficiarii proiectelor de investitii in infrastructura feroviara, cu fonduri europene. Acum cateva saptamani a fost depusa documentatia de licitatie pentru reabilitarea sectiunii Sighisoara – Brasov, lotul 1 si 2 pe sectiunile Brasov – Apata si Cata – Sighisoara, acesta fiind un proiect in valoare de peste 600 milioane de euro. De asemenea,  o alta documentatie a fost pregatita si este in procedura de a fi lansata. Si acesta este un proiect important, estimat la o valoare de 600 milioane euro.

Metrorex, la randul sau, desfasoara proiecte semnificative, tot cu fonduri europene, fiind vorba de Magistrala 5, in executie si Magistrala 6, un proiect aflat in etapa de pregatire”, a precizat Claudiu Seicean, Secretarul General al AIF, subliniind semnificatia derularii cat mai multor proiecte de infrastructura cu sprijinul fondurilor europene.

“Au fost semnate pana acum contracte de peste doua miliarde de euro si speram ca se vor mai semna si altele pana la sfarsitul acestui an”, a adaugat Seicean.

Corneliu Luscalov, Director Infrastructura din cadrul AIF a facut apoi o radiografie a celor 10 ani de la infiintarea Asociatiei marcand evenimente semnificative la care AIF a luat parte si pe care le-a sustinut prin forte proprii, evenimente precum participarea la Targul International de profil InnoTrans sau organizarea la Bucuresti, in 2015, a Adunarii Generale a UNIFE.

AIF este si co-organizator al evenimentelor derulate de catre Club Feroviar, Railway PRO Forum si Railway PRO Investment Summit

Acesta a subliniat apoi o serie de demersuri ale Asociatiei, in cei 10 de existenta, in vederea constientizarii factorilor de decizie asupra necesitatii sustinerii proiectelor de dezvoltare a sistemului de transport feroviar in Romania.

AIF are un rol semnificativ in promovarea mediului de afaceri autohton prin schimburi de experienta cu UNIFE si alte asociatii europene.

Asociatia Industriei Feroviare din Romania contribuie semnificativ la cresterea notorietatii transportului pe sina in Romania, promovarea exporturilor de produse feroviare nationale, mentinerea unui sistem deschis de piata si a unui mediu de afaceri puternic si competitiv, depistarea potentialelor proiecte si promovarea acestora catre factorii de decizie.

Infiintata in 2007, AIF este o organizatie industriala non-guvernamentala si non-profit, afiliata UNIFE si CONPIROM, ce are in componenta 24 de companii care acopera intregul spectru de activitati in domeniul feroviar de la proiectare, executie, productie (sisteme, echipamente, componente feroviare si material rulant), companii constructoare de infrastructura si suprastructura a caii, companii de automatizari si telecomunicatii precum si subsidiare ale unor companii multinationale active in domeniul feroviar.

Cu ocazia evenimentului organizat de catre Asociatia Industriei Feroviare din Romania, a fost lansat si volumul al –II-lea al cartii „Orient-Express” – Trenul legendă al Europei, al carei autor este inginerul Ilie Popescu. Publicarea editiei curente a fost sprijinita de catre AIF.

Reamintim ca primul volum al cartii a fost lansat in 2016, cu ocazia Targului International InnoTrans, Berlin. Editia precedenta a fost publicata cu sprijinul Club Feroviar si al AIF.

 

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole