vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

GFR, primul operator din Romania care a lansat scrisoarea de trasura electronica

GFRGrup Feroviar Roman (GFR) a lansat in martie scrisoarea de trasura electronica (STE) fiind singurul operator din Romania care a pus in operare acest serviciu. “In acest an, in luna martie, am lansat scrisoarea de trasura electronica ceea ce eficientizeaza serviciile noastre pentru clienti. Practic, suntem singura companie din Romania care a implementat acest serviciu electronic si printre putinii operatori din regiune. Sistemul functioneaza si deja este pus in aplicare pentru mai multi clienti”, a declarat Amedeo Neculcea, Consilier GFR, in cadrul Forumului de Tehnologie si Servicii, organizat de Railway PRO, Club Feroviar si Asociatia Industriei Feroviare din Romania (AIF), in perioada 5-6 aprilie 2017.
Printre avantajele Scrisorii de Trasura Electronica (STE) se numara completarea unui formular electronic similar cu cel pe hartie, furnizarea oportunitatii privind utilizarea unor sabloane de scrisori de trasura, disparitia formularelor pretiparite si a problemelor legate de logistica acestora, utilizarea oricarei imprimante pentru tiparirea scrisorii pe hartie A4, iar locul completarii scrisorii de trasura nu mai trebuie sa fie amplasat aproape de locul predarii la transport a expeditiei.
Aplicatia Scrisoare de Trasura Electronica (STE) este un instrument online de editare, gestionare si urmarire a scrisorilor de trasura care insotesc vagoanele pentru care GFR are calitatea de operator de transport contractual, inlesnind in mod semnificativ completarea scrisorilor de trasura de catre expeditor, obtinerea de informatii cu privire la statusul expeditiilor, obtinerea de rapoarte sintetice cu privire la expeditii si pastrarea pe termen cvasinelimitat a tuturor scrisorilor de trasura si a istoricului acestora intr-o baza de date la dispozitia clientilor, a explicat Amedeo Neculcea.
STE parcurge mai multe statusuri, iar schimbarile acestora sunt inregistrate in aplicatie si comunicate, totodata pe email, simultan, tuturor persoanelor interesate. De asemenea, STE permite importul de date ce fac obiectul completarii scrisorii de trasura dintr-un eventual sistem electronic al clientului care detine deja informatiile, permite automatizarea procesului de avizare a clientilor cu privire la statusul expeditiei pe tot parcursul transportului. Odata preluata la transport o expeditie, aceasta devine vizibila online pentru toate partile interesate, chiar neimplicate in procesul de preluare la transport a expeditiei (destinatar, platitor de tarife, etc).
Lunar, GFR transporta peste 7000 de expeditii fiind puse in circulatie tot atatea scrisori de trasura, dintre care peste 2800 sunt scrisori de trasura locale. Din totalul scrisorilor de trasura, pe luna, 40% reprezinta scrisori locale generate de GFR, 16% sunt scrisori internationale generate de GFR, iar 44% sunt scrisori internationale generate de alti operatori.
STE este o aplicatie eficienta deoarece elimina aspectele sistemului actual care “prezinta o serie de dezavantaje ce vizeaza utilizarea a 12 foi pentru fiecare expeditie (6 exemplare de scrisore de trasura si 6 liste de vagoane), iar impactul asupra mediului este semnificativ. Un alt dezavantaj este tiparirea formularelor autocopiative care necesita imprimante atipice, matriciale, a caror costuri sunt mai mari decat in cazul imprimantelor uzuale; doar o parte din datele cuprinse in scrisoarea de trasura este introdusa intr-un sistem informatic usor de accesat, iar acestea sunt viciate de erorile umane de introducere si grefate de intarzierea cu care se introduc in sistem,” a precizat Neculcea.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole