vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Sprijinirea transportului feroviar – industria de profil prezintă cele mai eficiente soluții

IMG_8100PanoramicLiberalizarea piețelor feroviare de transport feroviar de călători și marfă, soluții pentru înnoirea și modernizarea flotelor de vehicule feroviare, provocări pentru asigurarea finanțării în mediul public și privat, concepte de vehicule moderne pentru transportul feroviar urban, sisteme și tehnologii inovatoare pentru reducerea costurilor operaționale în transportul de marfă s-au numărat printre temele de dezbateri abordate în cadrul Forumului Railway PRO Tehnologii și Servicii – ”Susținerea pe viitor a transportului feroviar și a celui multimodal”.

Ediția a XI-a Forumului a fost organizată de către Club Feroviar și Railway PRO, cu sprijinul Asociației Industriei Feroviare din România (AIF), la Poiana Brașov în perioada 23 – 24 martie.

 

Fiind unul dintre cele mai eficiente şi ecologice moduri de a transporta mărfuri şi călători, transportul pe şină are un potenţial imens de reducere a impactului negativ pe care îl au, transporturile, în general, asupra mediului şi totodată un potenţial imens asupra îmbunătăţirii calităţii vieţii în Uniunea Europeană datorită minimului consum de energie. Un sistem de cale ferată durabil constituie o cerinţă esenţială pentru dezvoltarea unei pieţe competitive a serviciilor feroviare.

 

Iosif Szentes, Director General, CFR Calatori a pus accentul pe necesitatea materialului rulant modern pentru asigurarea unui serviciu de transport performant si eficient. Conform declaratiilor sale, din 2011 CFR Calatori nu a mai primit bani de investitii de la bugetul de stat. „Este nevoie de alocarea investitiilor, iar de la bugetul de stat nu au fost alocate fonduri din 2011. 560 mil lei pe an (n.r. EUR 125.4 million) sunt necesari pentru reparatiile de material rulant. Avem speranta ca vom accesa fondurile europene pentru a realiza proiectele de investitii propuse”, a precizat Szentes. CFR Calatori pune in circulatie 1 410 trenuri pe zi pe o retea de 7883 km. In 2015, operatorul national a transportat 54,9 mil de pasageri, inregistrand un trafic de 4619 mil de calatori –km.

 

Mihai Manole, Director Locomotive, CFR Marfa, a prezentat programul de innoire si modernizare a parcului de material rulant al operatorului national de transport feroviar de marfa. Obiectivele programului de modernizare din fonduri proprii a vizat ridicarea parametrilor de calitate ai parcului de locomotive, aplicarea unor solutii tehnice pentru un material rulant modern, si inglobarea celor mai noi tehnologii si echipamente. Programul de modernizare a parcului de locomotive s-a axat pe reparatii cu modernizarea serviciilor auxiliare si a circuitelor de forta la locomotive electrice tip LE 5100 kW, a celor diesel electrice tip LDE 2100 CP si reparatii cu modernizare si remotorizare la locomotive Diesel hidraulice tip LDH 1250 CP . Modernizarea locomotivelor electrice LE 5100 KW a determinat reducerea costurilor de intretinere cu 17% precum si reducerea numarului defectarilor cu 13,4% (in ultimul trimestru din 2015). Modernizarea locomotivei LDH 1250 CP a determinat reducerea consumului de combustibil cu 9,2%, precum si a cheltuielilor de întreținere si exploatare cu 17%. In ceea ce priveste vagoanele, CFR Marfa s-a orientat catre utilizarea fondurilor proprii pentru modernizarea prin transformare a unor vagoane solicitate la transport, programul de modernizare tinand cont de cerintele clientilor si de contractele in derulare.

 

Carmen Filipescu, Președinte Comitetul CIV – CIT / Director Relaţii Internaţionale – Regiotrans a punctat câteva aspecte despre Ghidul Contractelor de Cooperare între transportatorii pe calea ferată.

Rail Baltica, cel mai important proiect de cale ferată dezvoltat de către statele Baltice a fost adus în discuție de către Dins Merirands, sub-Secretar de Stat in cadrul Ministerului Transportului din Letonia.

Radovan Vopalecky, Președinte Comisia V Infrastructură și Material Rulant – OSJD a punctat avantajele utilizării scrisorii de trăsură CIM/SMGS pentru simplificarea procedurilor de transport dintre Europa și Asia.

Gabriel Stanciu, Director Divizie MLT&UT, Costumer Services, Siemens, a prezentat automotorul electric Desiro ML – Cityjet, livrat Austriei in decembrie 2015, in aceeasi luna ÖBB punand Cityjet in operare cu pasageri. Contractul dintre Siemens si ÖBB vizeaza livrarea a 101 Desiro Cityjet cu cate 3 unitati, ultimul vehicul urmand sa fie livrat in ianuarie 2018. Dintre acestea, pe reteaua S-Bahn, scurt parcurs, vor fi puse in circulatie 31 de trenuri, fiecare avand o capacitate de 244 locuri pe scaune. Pe reteaua regionala, R-Bahn, vor fi puse in circulatie 70 de trenuri, ce vor avea cate 259 locuri pe scaune. „Desiro ML ÖBB Cityjet are o varianta in care este posibila o rama electrica si cu 4 unitati cu o lungime de 101 m, cu o capacitate de 355 locuri pe scaune si 6 zone multifunctionale. In baza normelor din primul contract de livrare, acestea au omologare (TSI) in Austria si Germania”, a declarant Gabriel Stanciu.

 

Mihai Frumosu, Specialist Transporturi al Bancii Europene de Investitii, Bucuresti, a facut o prezentare despre finantarea materialului rulant in Romania pentru perioada 2014-2020. Romania are nevoie de innoirea sau achizitia de material rulant nou, intrucat se desfasoara lucrari de modernizare a infrastructurii, precum cele pe Coridorul IV Paneuropean, de extindere a retelei de metrou, proiectele de transport urban pe sina implica necesitatea de noi tramvaie, iar transportul de marfa necesita noi vagoane pentru a raspunde cererii de mobilitate a marfurilor. In cadrul Programului Operational Infrastructura Mare (POIM), prin Fondurile de Coeziune se finanteaza achizitia a 22 de unitati, pentru care se aloca 99 mil euro, iar prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, 90 mil euro, pentru 20 de unitati.„Cu toate acestea, este nevoie de solutii financiare aditionale, precum imprumuturile, de la institutiile financiare internationale, finantare privata si bancile comerciale. De asemenea pentru finantare aditionala sunt si parteneriatele public-private si solutia de leasing. In acest context, BEI se poate implica in alocarea creditelor, poate oferi asistenta pentru noile proiecte”, a explicat Mihai Frumosu.

Roumen Markov, General Manager – Large Infrastructure Projects Ltd a detaliat propunerile de cooperare pe coridoarele de transport care ar putea realiza conexiunea între Marea Egee, Marea Baltică și fluviul Dunărea.

Vasile Șeclăman, Director Departamentul de Supraveghere Feroviară – Consiliul Concurenței a făcut o trecere în revistă referitoare la principalele provocări ale strategiei ce va trebui implementată pe termen lung 2016 – 2025 în transportul feroviar european. Printre acestea se numără realizarea rețelei TEN-T și implimentarea sistemului ERTMS.

Armin Reichhardt, directorul departamentului omologări – AEbt Angewandte Eisenbahntechnik a subliniat câteva aspecte pozitive ale uniformizării sistemului de transport feroviar european.

Daniel Doman, Director Departamentul de Transport, Municipalitatea Bucuresti, si George Cazan, Ingine Sef, RATB, au oferit detalii privind reabilitarea parcului de tramvaie a Municipiului Bucuresti. Desi 70% din calea de rulare a tramvaielor din capitala Romaniei este modernizata, materialul rulant a beneficiat de investitii putine, in ultimii ani punandu-se accent pe modernizarea unor vagoane dar si pe omologarea si construirea in cadrul Uzinei RATB a unui vagon nou, Bucur Low Floor (BLF). Dupa 2010, 15 tramvaie BLF, introduse in circulatie, 46 tramvaie V3AM modernizate in cadrul Uzinei RATB, fiind 302 tramvaie V3AM, incepand cu anul 1993, 14 tramvaie V3AM2S bidirectionale, 80 tramvaie Tatra T4R. “Tinand cont de faptul ca durata de exploatare a tramvaielor este de aproximativ 30 ani, iar in cazul unor lucrari de intretinere de calitate si cu modernizari se poate ajunge la 35-40 ani, reiese ca in urmatorii ani aproape intreaga flota va trebui inlocuita cu tramvaie noi”, a explicat Doman.

 

 

Cea de-a doua zi a evenimentului a fost structurată pe două paneluri de discuție, transport feroviar de pasageri și marfă.

În cadrul Forumului dedicat transportului de pasageri au fost prezentate inovații tehnologice pentru optimizarea transportului feroviar la nivel urban și interurban.

 

Nicolae Dragu, Business Development Manager – Alstom România a evidențiat sistemele inovatoare dezvoltate pentru optimizarea transportului feroviar urban precum tramvaiul fără catenară, sistemul Citadis APS – alimentare la sol cu energie electrică și Citadis Ecopack, sistemul de stocare on-board al energiei electrice. Tramvaie fără catenară circulă cu succes în multiple orașe precum Reims, Dubai, Tours, Bordeaux, Nisa, Orleans, Padova, Lusail, Sydney și, în premieră în America de Sud, în orașele Cuenca și Rio de Janeiro.

Gabriel Sburlan, Consilier al Directorului General – METROREX a prezentat câteva detalii tehnice privind modernizarea parcului de material rulant din dotarea operatorului de transport subteran din București.

Liviu Pecican, Western Market Manager – PESA Bydgoszcz a evidențiat produsele industriei feroviare poloneze destinate pieței de transport feroviar de pasageri. Astfel, reprezentantul PESA a făcut o trecere în revistă a automotoarelor electrice, automotoarelor diesel, a locomotivelor de marfă și pasageri precum și a tramvaielor destinate asigurării unui transport sigur și ecologic în mediile urbane. O serie de automotoare electrice și diesel circulă cu succes în țări precum Polonia, Republica Cehă, Germania și Italia. Tramvaiele produse de către PESA circulă în țări precum Polonia (Varșovia, Wroclaw, Cracovia), Ungaria, Rusia (Moscova), România (Timișoara) și Bulgaria.

Ovidiu Bologea, Consilier – Astra Vagoane Călători a prezentat tramvaiul „Autentic”, cel mai nou produs al companiei din Arad. Tramvaiul dispune de un concept modular, are un design atractiv iar configurația este adaptată pentru a face față cerințelor diversificate ale pieței referitoare la preț, calitatea operarării și costurile cu mentenanța. „Autentic”, cel mai nou produs al Astra Vagoane Călători este destinat îmbunătățirii mobilității din orașele aglomerate.

 

Forumul dedicat transportul feroviar de marfă s-a concentrat pe dezbateri privind soluțiile pentru sistemele și tehnologii inovatoare în vederea reducerii costurilor de operare.

 

“Proiecte de cercetare stiintifica finantate din fonduri europene” a fost o prezentare a Secretarului Stiintific –AFER Ioan Buciuman. Una din cele mai importante dotari AFER este Centrul de Testari Feroviare Faurei, fiind singurul din sud-estul Europei care permite testarea materialului rulant aflat în circulaţie la viteze de 200 km/h. In luna septembrie, in cadrul centrului Faurei, va avea loc demonstratia de testari in termeni reali. Centrul este format din linii in lungime totala de 20,2 km, dispunand si de alte linii specializate precum inelul mic,- 2,2 km, linia serpuita-1,3 km, linia ciocnire cu cocoasa-0,3 km si linia canal, dotata cu vinciuri hidraulice.

George Petre, Director General, CER Fersped, a oferit informatii privind optimizarea si reducerea costurilor operationale in transportul intermodal. Tendintele de crestere a eficientei transportului intermodal vizeaza solutiile hardware si software. „Solutiile hardware tin de Containerede capacitate mare: 45’, 48’ sau 53’, double stacking, nave de capacitate mare, macarale capabile sa manipuleze doua sau mai multe containere in acelasi timp si terminal automatizate complet. Cele software implica soft-uri de optimizare rute si/sau solutii de stocare si de asemea terminalele trebuie sa fie automate complet”, a precizat George Petre.

Nicolae Sandu, Sef Unitate, AFER a pus accentul pe cercetare in domeniul feroviar, prezentand si proiectul NeTIRail – INFRA. Acesta este printre primele proiecte de cercetare stiintifica si tehnologica din domeniul feroviar, care au fost semnate sub egida programului Orizont 2020 ce are ca scop dezvoltarea si demonstrare a tehnologiilor precum si a celor mai bune practici adaptate la nevoile diferitelor categorii de sisteme feroviare. In cadrul proiectului exista 13 partneri din 8 state diferite care au demarat proiectul din iunie 2015 si se va finaliza in mai 2018. Bugetul total al proiectului este de 5,4 mil euro. Acesta este un instrument de analiza a celor mai bune practici actuale pentru a identifica solutii optime care urmeaza sa fie aplicate diferitelor categorii de linii din Europa.

 

Amedeo Neculcea, Consilier, GFR, a vorbit despre importanta procesului tehnologic in cadrul companiei, ce vizeaza conversia vagoanelor, modernizarea locomotivelor si aplicatii informatice. In cadrul conversiei vagoanelor, proiectele au vizat transformarea vagonului de tip Fals destinat transportului de carbune in vagon de tip Fals acoperit destinat transportului de cereal; transformarea vagonului de tip Faccpps pentru transport piatra sparta in vagon pentru transport cereal; transformarea vagonului de tip Eanos pentru transport marfuri generale in vagon pentru transport cereal; transformarea vagonului de tip Rgs pentru transport containere in vagon pentru transport busteni. Proiectele de modernizare a locomotivelor au vizat transformarea DHA (450 CP) si DHB (700 CP) in DHF (585 CP) si transformarea DHC (1250 CP) intr-o noua locomotiva de 1217 CP. In ceea ce priveste aplicatiile informatice, a fost implementata solutiile INFORGFR de monitorizare a activitatii, TRACKVIEW de monitorizare a locomotivelor, COSTEXPERT care efectueaza antecalculatia costurilor de transport si de manevra pe reteaua CFR. In plus, a fost implementata aplicatia Comenzi Feroviare care este un instrument web de gestionare a comenzilor de vagoane, ce ofera in timp real atat clientului cat si persoanelor interesate din GFR informatii privind statusul comenzilor, avertizari cu privire la actiunile ce trebuie avertizari cu privire la actiunile ce trebuie intreprinse, rapoarte de pentru asigurarea vagoanelor, pastrarea comenzilor si istoricului acestora, etc.

Alexandru Strainu, Director Comercial, Romania Euroest, a prezentat Locomotiva electrica cu acumulatori LEA. Ca urmare a cerintelor Arcelor Mittal, Romania Euroest a realizat pana in prezent doi roboti de manevra in curent alternativ ce inlocuiesc doua locomotive diesel hidraulice. Realizati prin transformarea a doua locomotive LDH 1250 CP, acesti roboti sunt telecomandati si destinati sa lucreze pe distante de max. 200 m. Partenerii care au contribuit la realizarea LEA-urilor sunt Inda, Integral Consulting R&D, Resita Reductoare Regenerabile, Valiadis si LinexWolf, aceste ultime doua companii fiind furnizori de motoare electrice de tractiune. LEA este destinata serviciului de manevra feroviara pe linii ferate uzinale neinteroperabile pentru un tonaj maxim remorcat de 2500t, cu viteza maxima de 30 km/h. Sursa de energie este asigurata de bateriile Li-ion ce se dimensioneaza conform aplicatiei pentru care se utilizeaza locomotiva, autonomia fiind intre 12-24h.

Terra Nova, Locomotiva Diesel-Hidraulica destinata serviciului greu de manevra și transportului ușor de marfa a fost prezentata de Florin Sanda, Director Tehnic, RELOC. Locomotiva Diesel-Hidraulica 1260 CP este dotata cu 2 boghiuri motoare tip Bo-Bo; 2 grupuri de putere Caterpillar, redundante, sistem de monitorizare si diagnoza, o singura cabina cu doua posturi de conducere. Vehiculul a fost dezvoltat in parteneriat cu gigantul american Caterpillar Inc. TerraNova este dotată cu două motoare diesel, produse de către Caterpillar, două sisteme de transmisie integrală cu patru osii şi două cutii de viteze. Cele două motoare întrunesc condiţiile stagiului III B pentru vehicule cu emisii poluante. Terra Nova este un produs inovator, fiind prima locomotivă cu două motoare care asigură tracțiune pe patru osii în condițiile în care operează un singur motor. Se realizează astfel o economie a resurselor consumate. Locomotiva a fost prezentata la InnoTrans in anul 2014.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole