vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Licitația de utilaje a CFR, doar o ofertă și aceea pentru doar două loturi din cinci

CFR SA a primit la licitația demarată în vara acestui an, pentru achiziția unor utilaje destinate reparării căii ferate, câte o ofertă pe două din cele cinci loturi de utilaje. Pentru celelalte trei loturi, procedura de achiziție a fost anulată. La cele două loturi în licitație, ofertele au venit din partea aceleași firme. Valoarea estimativă a licitației fusese stabilită la 275 milioane lei. 

Informațiile apar în declarația de participare publicată zilele trecute de către CFR în Sistemul Electornic de Achiziții Publice (SEAP).  CFR a primit o ofertă din partea firmei germane Plasser & Theurer Export pentru loturile 3 și 4, anume „mașina de burat nivelat cu avans continuu” și „mașina de profilat balastul căii ferate”.

Celelalte trei loturi au fost anulate, potrivit informațiilor din SEAP. Achiziția CFR SA  a fost împărțită inițial pe cinci loturi de mașini destinate refacției căii ferate, respectiv “mașini de ciuruit balast în linie curentă și pe aparate de cale”,  “utilaj pentru refacția căii prin înlocuirea șinei și traverselor dotat cu unitate portal deplasabilă peste vagoanele trenului de aport logistic”, “mașina de burat nivelat și ripat cu avans continuu”,  „mașina de profilat balastul căii ferate cu piese de uzură rapidă si consumabile” și “vagoane pentru încărcat – descărcat și transportat materialul rezultat în urma ciuruirii mecanizate a balastului”.

CFR SA justifica achiziția prin faptul că „utilajele aflate în administrarea CNCF ”CFR” SA utilizate „sunt uzate fizic si moral, depăşite tehnic și insuficiente ca număr”. Finanțarea achiziției ar urma să fie făcută din credite de angajament de la bugetul de stat ca investiții ale agenților economici, iar TVA aferent să fie suportat din fonduri proprii ale CFR.

Valoarea estimativă a loturilor de achiziție a fost de 99,75 milioane lei la mașini de ciuruit balast, 47,5 milioane lei la utilaje de refacție a căii, 78,37 milioane lei la mașini de burat, 35,62 milioane lei la mașini de profilat balastul și 14,25 milioane lei la vagoane de încărcat.

Participanții au putut depune oferte pentru toate cele cinci loturi. Durata contractului este de 25 de luni iar câștigătorul va fi desemnat pe baza unui algoritm care ia în calcul prețul (85%) și garanția oferită (15%).

Alte utilaje achiziționate în vară de la Geismar

Licitația vine după ce CFR a achiziționat în luna mai alte utilaje de modernizare. Compania de Infrastructură va plăti 29,44 milioane lei, fără TVA, unei firme pe mai multe utilaje multifuncționale de modernizare a căii ferate. Compania CFR SA a semnat un contract cu firma Geismar (Franța) pentru cumpărarea a 16 de utilaje multifuncționale, câte două la fiecare regională.

Acestea au fost primele utilaje achiziționate de CFR SA în ultimii zece ani, iar achiziția a coincis cu venirea lui Constantin Axinia la cârma companiei de infrastructură. Zilele trecute Axinia a fost destituit de către ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, pe ultima sută de metri a acestuia din urmă,  iar poziția de director general interimar a fost acordată adjunctului acestuia, Marius Chiper, fost responsabil pentru investițiile companiei de infrastructură.

Licitația pentru achiziția de utilaje multifunctionale cu deplasare mixta rutieră/feroviară a fost demarată în noiembrie 2018. Durata contractului a fost prevăzută la 18 luni iar desemnarea câștigătorului s-a făcut în proporție de 85% în funcție de prețul solicitat și 15% de garanția oferită. Geismar, companie prezentă pe toate continentele, a fost înființată cu aproape un secol în urmă și produce echipamente de așezare, monitorizare și întreținere a liniilor de cale ferată, inclusiv în domeniul transportului feroviar de mare viteză.

Plasser & Theurer, firma ce a depus oferte la licitația în curs a CFR SA,  este un producător austriac de echipamente destinate reparației căii ferate cu acționariat privat, înființat în 1953. Compania este prezentă în 100 de țări, are o cifră de afaceri de 217 milioane euro și 3.000 de angajați.

 

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole